Експерти розповіли, чому в ЄС виникає обурення новим "зеленим" інвестуванням shutterstock

Експерти розповіли, чому в ЄС виникає обурення новим "зеленим" інвестуванням

Катерина Бєлоусова

ЄС сподівається використовувати таксономію для залучення інвесторів, зацікавлених у "зелених" можливостях

Другий список технологій, які можуть бути включені в "зелену" таксономію, що включає природний газ та ядерну енергетику викликали серію дебатів про те, що вважається "зеленими" інвестиціями.

Метою токсономії є допомога політикам чинити тиск на фінансовий сектор, заохочуючи віддавати перевагу "зеленим" альтернативам у боротьбі з кліматичною кризою, повідомляє Euronews.

Таксономічний регламент ЄС вперше почав діяти у 2018 році як основа для сприяння сталим інвестиціям. Він діє як дорожня карта для бізнесу, яка дає ЄС спосіб планувати майбутнє.

До нових правил, як зазначали критики, існуючі "зелені" методології нагадували химерну суміш систем. Це означало, що фінансові спеціалісти могли називати "зеленим" майже все, без доказів, які б підтверджували свої заяви. Положення про таксономію є спробою пояснити, що саме можна охарактеризувати як стале.

Положення про таксономію встановлює 6 екологічних цілей:

  1. Пом'якшення наслідків зміни клімату;
  2. Адаптація до зміни клімату;
  3. Стале використання та охорона водних і морських ресурсів;
  4. Перехід до циркулярної економіки;
  5. Запобігання і контроль забруднення;
  6. Охорона та відновлення біорізноманіття та екосистем.

Умови, яким має відповідати економічна діяльність, щоб бути визнаною відповідною за таксономією:

  1. Зробити значний внесок принаймні в одну екологічну мету;
  2. Не завдає істотної шкоди будь-якій іншій екологічній цілі;
  3. Дотримання мінімальних соціальних гарантій;
  4. Відповідність технічним критеріям перевірки.

Таксономія об’єднує правила обов’язкового та добровільного розкриття інформації. Зокрема, великі фінансові та нефінансові компанії, які підпадають під дію Директиви, повинні будуть розкрити, наскільки діяльність, яку вони здійснюють, відповідає критеріям, викладеним у Таксономії ЄС.

Крім того, учасники фінансового ринку (наприклад, менеджери активів) повинні розкривати, наскільки діяльність їхніх фінансових продуктів відповідає критеріям таксономії.

Добровільне використання Таксономії також заохочується, щоб допомогти компаніям з їхніми стратегіями та планами щодо охорони навколишнього середовища та сталого розвитку. ЄС сподівається використовувати таксономію для залучення інвесторів, зацікавлених у "зелених" можливостях.

Велика частина останніх суперечок пов’язана з включенням природного газу та ядерних технологій в рамки.

Так Вернер Хойер, голова Європейського інвестиційного банку, заявив, що ЄІБ не має наміру фінансувати ядерну енергетику і що "газ закінчився".

Велика частина занепокоєння навколо ядерної та газової енергії ґрунтується на ідеї, що Регламент таксономії є не що інше, як політичним інструментом.

Група, яка керує колективним фондом у 50 трильйонів, попередила, що включення газу заважає членам узгодити свої кейси з чистим нулем.

Таксономія бореться з цією проблемою, додаючи форму "так/ні", яка розкриває, чи включені газ та ядерна батарея в інвестиції. Включивши цей інструмент перевірки, інвестори можуть ігнорувати підприємства та інвестиційні продукти, які відповідають "так" у цій формі. Правила дають інвесторам величезний вибір, не заглиблюючись в дилему про те, чи можуть природний газ та атомні електростанції бути чистими.

“Враховуючи величезну залежність ЄС від брудного викопного палива, важко уявити, що м’якого поштовху, створеного таксономією, буде достатньо”, – йдеться в матеріалі.

Багато прихильників стверджують, що регулятори повинні піти далі, впроваджуючи каральні заходи для банків і страховиків, які мають шкідливі активи. Такі заклики з’являються в той час, коли багато хто просить надати природі рівне місце в політиці щодо зміни клімату.

Нагадаємо, створена перша у світі класифікація "зелених" фінансів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС вирішили визнати "зеленими" газ та атомну енергію.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей