Експерт розповів, чому пластикові пляшки з білого ПЕТу такі популярні Unsplash

Експерт розповів, чому пластикові пляшки з білого ПЕТу такі популярні

Олена Яценьо

Збір і перероблення такого пластику в Україні — це швидше приватні та локальні ініціативи,

Українські виробники використовують білий непрозорий пластик PET насамперед тому, що він значно дешевше коштує, ніж, наприклад, виробництво HDPE-паковання.

На це звернув увагу керівник полтавського обласного осередку партії "Екологічна альтернатива" Сергій Антоненко в колонці для "Фундаменту". За його словами, коштом забруднення довкілля відходами з неліквідного пакування виробники зменшують власні витрати.

Антоненко також перелічив інші причини, чому виробники використовують білий PET. Зокрема, у результаті додавання двоокису титану, який робить матеріал білим, він ще й виконує захист полімеру від впливу ультрафіолету. Відтак термін зберігання стає довшим, та й у непрозорій пляшці кисломолочна продукція здається однорідною.

"Двоокис титану забезпечує високу покриваність і насиченість кольору. Деякі типи містять як наповнювач невелику кількість карбонату кальцію (крейду), який забезпечує економічність. Барвник є хімічно інертним, не розчиняється в полімерах", — пояснив експерт.

Shutterstock

Водночас пластикові пляшки з білого непрозорого PET надзвичайно складно, майже неможливо, здати на повторну переробку, наголосив Антоненко.

Він зазначив, що станом на сьогодні є принаймні два підприємства в Київській області, які займаються переробленням білих непрозорих PET-пляшок. Одне з них переробляє їх на флекс, який потім експортують до Німеччини для виготовлення текстильних автодеталей.

Як наголошує експерт, збір і перероблення такого пластику в Україні — це швидше приватні та локальні ініціативи, ніж системний механізм розв'язання проблеми забрудненості довкілля білими PET-пляшками з-під молочної продукції.

"Невеликий попит, низька вартість на білий флекс і труднощі перероблення через залишки молочної продукції — основні причини відсутності зацікавленості для бізнесу в заготівлі відповідної вторсировини", — сказав він.

Попри те, що українським виробникам відома ця інформація, вони все одно активно використовують PET для виготовлення паковання. Таку свободу дій з їхнього боку й відсутність відповідальності, на думку експерта, можна пояснити затягуванням ухвалення законопроєкту № 2207-1д, який передбачає введення в дію принципу розширеної відповідальності виробника.

Той полягає в тому, що виробники відповідають за свою продукцію (наприклад, тару, електронну побутову й офісну техніку та інше) навіть після того, як продукція була використана, відслужила свій термін, стала непотрібною споживачеві тощо.

Shutterstock

Тим часом у Євросоюзі контролювальні органи та закони зобов’язують виробника збирати свою тару й переробляти. І якщо цього не відбувається, компанія сплачує високі штрафи. Тож їй просто невигідно користуватися тарою, яка не цікавить переробника. І виробники обирають більш сталі варіанти, наприклад використання скляної, пластикової HDPI-тари або прозорий PET, який є одним із найліквідніших видів вторсировини.

Антоненко додав, що відрізнити білу PET-пляшку від білої HDPE-пляшки досить просто. На денці HDPE-пляшки є коса стрічка і цифра 2 у трикутнику, а на PET-пляшці — кулька і цифра 1 у трикутнику.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоактивісти закликали виробників молочних продуктів використовувати для пакування поліетилен високої щільності, який легко переробляється та нетоксичний, замість небезпечного для довкілля “білого ПЕТ”.

Читайте також
В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року
В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року

У 2021 році в ЄС кількість відходів упаковки зросла до 84 мільйонів тонн

Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”
Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”

Європейський досвід показав, що відходи упаковки потребують окремого регулювання

Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити
Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити

Плівку можна приносити за адресою вул. Лук’яненка (Ватутіна), 19

Для батончиків Mars змінили звичне пакування
Для батончиків Mars змінили звичне пакування

Поточна пластикова упаковка Mars не підлягає вторинній переробці. Вона не розкладається, а лише розпадається на дрібні частинки, що забруднюють ґрунти та воду