Ексдиректора "Укрекоресурсів" затримали за махінації з переробкою вторсировини

Ексдиректора "Укрекоресурсів" затримали за махінації з переробкою вторсировини

Олена Яценьо

Його підозрюють у злочині десятирічної давності

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура затримали колишнього директора державного підприємства "Укрекоресурси". Його підозрюють у причетності до розкрадання 13,69 мільйона гривень.

Про затримання ексдиректора ДП "Укрекоресурси", яке провели 21 червня, повідомила пресслужба НАБУ.

"Слідство має докази, що колишній посадовець разом із представниками приватних структур організували схему із закупівлі автоматів неналежної якості для приймання використаних поліетиленових пляшок та алюмінієвих банок. Дії всіх причетних осіб кваліфікували за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Їм повідомили про підозру", – інформує відомство.

Як з'ясували детективи НАБУ, у серпні 2012 року тодішній директор ДП "Укрекоресурси" доручив оголосити закупівлю 100 автоматів (фандоматів) із приймання використаної тари моделі МТ-500.

Фандомати, які мала поставити ця компанія за умовами договору, є складними технологічними пристроями, здатними приймати до 1000 поліетиленових пляшок та 800 алюмінієвих банок. Їх виробляє єдина компанія, що зареєстрована у США, — "RecycleTech".

Однак, замість перемовин із цим виробником, українські підприємці підшукали іншу компанію в США, яка за 100 000 доларів (790 000 гривень за курсом НБУ на момент закупівлі) продала їм 100 фандоматів із приймальною здатністю 300 поліетиленових пляшок і/або 400 алюмінієвих банок. Згодом, як встановила проведена в межах розслідування експертиза, фандомати виявилися непридатними для використання.

У результаті неправомірних дій учасники злочинної схеми заволоділи коштами державного підприємства в сумі 13,69 мільйона гривень.

Щоб приховати злочин, учасники корупційної схеми ініціювали зміну до умов закупівлі, які стосувалися як технічних вимог до фандоматів, так і порядку розрахунків (повна передоплата, зміна вартості через нібито зміну курсу гривні до долара тощо). Також було залучено посередника – компанію, зареєстровану у Панамі.

Нині слідчі дії тривають. Детективи встановлюють інших можливих учасників та обставини скоєння злочину.

Зазначимо, що посаду керівника ДП "Укрекоресурси" в період 2012-2014 років обіймав Дмитро Радіонов.

Нагадаємо також, що на Київщині Служба безпеки України викрила та ліквідувала шахрайську схему присвоєння лісового фонду більш ніж на 1 мільярд гривень.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів