Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець Shutterstock

Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

Єлизавета Волкотруб

Зниження призвело до втрати потенційних доходів у розмірі €4,1 млрд

Зниження ціни на вуглець у Європейському Союзі позбавляє екологічні фонди мільярдів та ставить під загрозу деякі низьковуглецеві технологічні проєкти в ЄС.

Про це повідомляє Reuters.

Після того, як ціна дозволів на викиди вуглецю в ЄС перевищила 100 євро за тонну CO2, їх вартість зменшилась. Це сталося внаслідок того, що безкоштовні квоти зменшились вдвічі, що власне і призвело до зменшення попиту на електроенергію та заміну традиційної генерації на зелену.

Як показав аналіз ринкових даних, це зниження призвело до втрати потенційних доходів у розмірі €4,1 млрд у європейському бюджеті.

Хоча зменшення викидів свідчить про досягнення Європою своїх кліматичних цілей, воно також означає, що схема збирає менше коштів, ніж очікувалося для фондів зеленого переходу ЄС та оплати кліматичних зусиль країн-членів.

Інноваційний фонд ЄС відіграє ключову роль у фінансуванні нових технологій, зокрема уловлювання водню та вуглецю. Ці технології є необхідними для досягнення кліматичних цілей.

За оцінками ЄС, фонд має залучити €40 млрд протягом цього десятиліття, при умові, що ціни на CO2 в середньому складатимуть €75 за тонну.

"Якщо буде менше грошей, це вплине на кількість проєктів, які можна буде фінансувати цим коштом", — сказав аналітик LSEG вуглецю Янь Цінь.

Фонд модернізації призначений для допомоги найбіднішим країнам ЄС у відмові від викопного палива. Однак зменшення коштів на енергетичний перехід може серйозно вдарити по європейських галузях, які прагнуть стати екологічно чистими та залишатись при цьому конкурентоспроможними на міжнародному рівні. Деякі з цих галузей вже перенаправляють свої інвестиції в Сполучені Штати, де можна скористатися субсидіями на чисті технології.

Аналітики кажуть, що зниження цін на викиди вуглецю в ЄС є тимчасовим явищем, і ціни ймовірно зростатимуть протягом цього десятиліття.

Як повідомляла Екополітика раніше, рівень парникових газів у повітрі у 2023 році досяг історичного максимуму, зростаючи рекордно швидкими темпами. Вплив метану на підвищення глобальної температури становив близько 30%, тоді як рівень вуглекислого газу був майже вдвічі більшим.

Читайте також
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках

HVO100 дозволить скоротити парникові викиди на 90% у порівнянні з традиційним дизельним паливом

У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена
У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена

Лише один з 14 зразків води показав, що річка безпечна для купання

Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility
Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility

Ukraine Plan був запропонований урядом України

Європейська комісія ухвалила закон про енергетичну ефективність будівель
Європейська комісія ухвалила закон про енергетичну ефективність будівель

Очікується, що до 2030 року значна частина будівництва в ЄС здійснюватиметься з повним врахуванням екологічної безпеки та енергоефективності