У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників shutterstock

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

Єлизавета Волкотруб

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів

Рівень парникових газів у повітрі у 2023 році досяг історичного максимуму, зростаючи рекордно швидкими темпами. Вплив метану на підвищення глобальної температури становив близько 30%, тоді як рівень вуглекислого газу був майже вдвічі більшим.

Про це повідомили у Національному управлінні океанічними та атмосферними дослідженнями США (NOAA) у своєму звіті, пише The Associated Press.

Науковці зауважують, що зростання викидів вуглекислого газу не було таким швидким, як у 2014 та 2015 роках, але загальний обсяг став найвищим за 65 років спостережень.

Викиди вуглекислого газу, які походять від спалювання викопного палива та виробництва цементу, також досягли рекордного рівня – 36,8 млрд метричних тонн. Це вдвічі перевищило показники, зафіксовані 40 років тому.

У звіті NOAA йдеться, що за останні п’ять років рівень метану в повітрі зріс на 3% і, порівняно з доіндустріальним рівнем, підскочив на 160%. Темпи його утворення швидші, ніж у вуглекислого газу.

Управління охорони навколишнього середовища США підкреслило, що метан утримує приблизно в 28 разів більше тепла на молекулу, ніж вуглекислий газ. Проте він залишається в атмосфері приблизно десятиліття, а не століттями або тисячоліттями, як вуглекислий газ.

Як повідомляла Екополітика раніше, дослідження кліматичного аналітичного центру Ember показало, що глобальні викиди вуглецю від виробництва енергії досягли піка у 2022 та почнуть знижуватися з 2023 року.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції