Екологічна катастрофа в Київському морі: стався масовий мор риби. Фото

Екологічна катастрофа в Київському морі: стався масовий мор риби. Фото

Зоряна Бердник

Берег водосховища засипало мертвою рибою

У Київському водосховищі (Київському морі) масово гине риба – трупи судаків розтягнулися на декілька кілометрів уздовж водойми, а також у мілководді.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Данило Сазонов, який опублікував також відповідні фото.

"Екологічна катастрофа на Київському водосховищі. Увесь правий берег від дамби ГЕС і кілометри на три вище Межигір'я (вище просто не плавали) усипаний мертвим судаком", — підписав фото очевидець.

За його словами, кількість загиблої риби навіть приблизно не піддається оцінці. Дохлих рибин близько трьох на один метр.

"На прибережних мілинах дохлі рибини 2−3 кг вагою висять вгору хвостами. <...> Сморід від тухлятини просто пекельний по всьому березі", — зазначив Сазонов.

Автор допису наголосив, що збиток від цієї ситуації вже є непоправним, а наслідки, особливо з урахуванням початку купального сезону, можуть бути абсолютно непередбачуваними.

Інші користувачі в коментарях до публікації написали, що мор риби в Київському морі спостерігають уже не перший день. За словами очевидців, риба вже тиждень як почала гинути. Припускають, що причиною замору є злив добрив.

На ситуацію відреагував начальник Управління Держрибагентства в Києві та області Володимир Мухін. Він написав, що дав розпорядження патрулю відреагувати на "масовий мор риби" й підготувати відповідні звернення.

Утім, за словами Мухіна, у Держрибагентства обмежені повноваження в цьому питанні, оскільки відомство вивели з підпорядкування Міністерства довкілля та передали під управління Міністерства аграрної політики та продовольства, а ситуація на Київському водосховищі, як зазначив чиновник, "більше стосується довкілля".

Водночас ведучий телеканалу "Трофей" про риболовлю зазначив, що це далеко не перший інцидент із рибою на водосховищі й причина може бути в іншому.

"На моїй пам'яті — це далеко не перший замор. Якби частіше бували на водосховищі, то знали б, що такі заморні явища відбуваються із завидною постійністю приблизно раз на 7-8 років. Хімія тут ні до чого. Проблеми закладено в надрах самого водосховища. Які саме - питання до іхтіологів. Судак найслабший і гине найпершим. Розв'язати питання можна лише спустивши водосховище, але це навіть теоретично неможливо", — написав Семен Олд.

Зі свого боку, екологиня Людмила Циганок зазначила в соцмережі, що ймовірною причиною замору риби може бути спека.

"Мілководне море (майже, як калюжа), вода прогрівається дуже сильно + бурхливий розвиток синьо-зелених водоростей, що активно поглинають кисень із води – і, як наслідок, риба задихається”, – припустила фахівчиня.

У коментарі ТСН у Київському рибоохоронному патрулі повідомили, що ситуація не настільки критична, як це описують у соцмережах.

"Одна з версій загибелі судака — після нересту риба виснажена та ослаблена, нині різко підвищилася температура, а судак дуже чутливий до таких коливань, і тому почав викидатися на берег. Але остаточну причину можна встановити лише після лабораторних досліджень", — розповів інспектор Київського рибоохоронного патруля Олексій.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що річка Недра, що протікає у Броварському районі, набула коричневого кольору, а згодом у ній почала масово гинути риба.

Читайте також
У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати
У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати

В Україні функціонує онлайн-мапа радіаційного фону

На Київщині побудують потужну біоТЕС
На Київщині побудують потужну біоТЕС

БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років

У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра
У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра

Вартість ділянки становить понад 204 мільйони гривень

Суд повернув Київщині берег Дніпра вартістю 315 мільйонів гривень
Суд повернув Київщині берег Дніпра вартістю 315 мільйонів гривень

Ці землі внесли до статутного капіталу юридичної особи, пов’язаної з народним депутатом