Екологи закликали заборонити на місцевому рівні використання штучних прикрас на кладовищах Shutterstock

Екологи закликали заборонити на місцевому рівні використання штучних прикрас на кладовищах

Олекса Франко

Тривалість розкладання штучних квітів довша, ніж життя людини, зазначають екологи

Члени Професійної асоціації екологів України закликали на рівні місцевої влади ухвалити відповідні рішення про заборону використання штучних прикрас на кладовищах.

Про це йдеться на сайті журналу "Ecobusiness Group. Екологія підприємства".

Зокрема, екологи наголошують, що пластикові вінки та квіти не мають нічого спільного з виявом християнської віри, а є традицією, що поширилася в радянські часи, у Європі ж нічого такого немає.

"Уся ця штучна краса не має жодного сакрального чи релігійного значення, а є лише шкодою для живих людей та для довкілля. Терміни розкладання пластику становлять від 100 до 500 років. Виходить, що штучні квіти будуть розкладатися довше, ніж тривалість життя людини. Штучні квіти – це навіть не шанобливий подарунок для мертвого, а справжня отрута для живого, що загрожує нам онкологічними захворюваннями", – йдеться в публікації.

Чим небезпечні штучні квіти

Експерти з’ясували, що під дією кліматичних факторів у процесі розкладу пластик виділяє отруту в атмосферу. Старі пластикові квіти викидають на сміттєзвалище, де вони пролежують тривалий час. Спалення таких квітів забруднює повітря токсинами, і тим ми дихаємо. Це пряма загроза здоров’ю, особливо такі викиди сприяють виникненню онкологічних захворювань.

Закопувати їх теж немає сенсу, бо вони не гниють. Знову ж таки: це шкода довкіллю і людям. Зрештою, у сьогоднішні важкі економічні часи навряд чи логічно витрачати гроші на штучні прикраси, які швидко втратять свій вигляд і стануть сміттям.

Навіть пластикові пляшки становлять меншу біду, оскільки можуть піддаватися перероблюванню. А ось штучні квіти – ні, запевняють фахівці.

Яка практика за кордоном

У багатьох країнах кладовища дуже гарні, засаджені квітучими деревами та кущами. На кладовища заведено приносити вазони. Наприклад, у Німеччині на рівні закону передбачено штрафні санкції для тих, хто ще приносить пластик на кладовище.

Хто несе відповідальність в Україні

За утилізацію старих вінків і квітів із пластику відповідають місцеві громади. Саме вони мають дбати за прибирання кладовищ, а отже й забезпечити вивіз сміття на полігони твердих побутових відходів.

Якщо в містах пластикові вінки та квіти з кладовищ вивозять на полігони, то в більшості сільських населених пунктів їх просто спалюють.

Тож, на думку представників ПАЕУ, на рівні місцевої влади потрібно ухвалити відповідні рішення про заборону використання штучних прикрас на кладовищах.

Яка альтернатива штучних прикрас на могилах

Альтернативою пластикових квітів можуть стати вінки з живих квітів та хвої, живі квіти, висаджені в ґрунт, газонна трава, сухоцвіти та свічки. Краще висаджувати біля могил багаторічники, карликові чагарники або просто зробити доглянутий газон без квітів. Як варіант – можна прикрасити могилу живими квітами в горщиках.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що у Франції хочуть відмовитися від пластику в магазинах. Спочатку магазини хочуть змусити продавати 20% продуктів без упаковання.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства