Екологи закликали українців підписати петицію за збереження екосистеми Полісся change.org

Екологи закликали українців підписати петицію за збереження екосистеми Полісся

Зоряна Бердник

Влада хоче створити водний шлях E40, який матиме згубний вплив на все живе в Поліссі

З нагоди Міжнародного дня дій на захист річок, води й життя, який щорічно відзначали 14 березня, екологи з Нацекологічного центру України (НЕЦУ), які входять до коаліції "Врятуймо Полісся" (#SavePolesia), запустили петицію, щоб дозволити широкій громадськості проголосувати задля порятунку найбільшої водно-болотної території в Європі.

Як повідомляють у пресслужбі НЕЦУ, річ у тому, що уряди Білорусі, Польщі та України хочуть створити водний шлях E40, який матиме згубний вплив на все життя в Поліссі.

"Є багато людей, які ніколи не чули про Полісся, європейську Амазонку. Це одна з найбільш біорізноманітних і культурно багатих частин Європи. Від цього залежить виживання багатьох видів, що перебувають під загрозою зникнення у всьому світі, зокрема європейських бізонів, сірих вовків та євразійської рисі, а також мільйонів перелітних птахів. Полісся є найважливішим середовищем для розмноження водної очеретянки – найрідкіснішої мігрувальної птахи в Європі. Цей незайманий ландшафт не тільки має величезну природну цінність, але також забезпечує незмірну користь для місцевих громад і національних економік", – наголошують екологи.

Зазначається, що національні уряди трьох країн – Білорусі, Польщі та України – починають будувати водний шлях E40 завдовжки 2000 км, що з’єднує Чорне море і Балтію. Для його будівництва деякі з останніх основних неушкоджених річок Європи, зокрема Прип’ять і Вісла, потребують днопоглиблення, загородження греблями, випрямлення та поглиблення. Якщо будівництво триватиме, це згубно позначиться на екосистемі Полісся.

Тому експерти з коаліції "Врятуймо Полісся" ініціювали петицію й закликають українців долучитися до її підписання.

"Тепер кожен із вас може долучитися до свята [Міжнародного дня дій на захист річок, води й життя] і підписати нашу петицію проти запропонованого водного шляху E40, який безповоротно негативно вплине на деякі з річок, що залишилися в Європі і які ще вільно протікають,  та переріже саме серце Полісся", – йдеться у зверненні.

Від урядів України, Білорусі та Польщі вимагають:

  • зупинити всі плани з будівництва компонентів водного шляху Е40, зокрема порт Ніжні Жари в Білорусі, дамбу Сяржево в Польщі та днопоглиблення річки Прип'ять в Україні;
  • провести всебічну стратегічну оцінку ризиків і переваг Е40;
  • розглянути як альтернативу розвиток залізничного транспорту, щоб визначити найбільш економічний і стійкий транспортний варіант для сполучення Балтійського та Чорного морів;
  • зміцнити місцеву економіку, використовуючи величезний потенціал Полісся для природного туризму;
  • захистити природу Полісся, яка має світове значення, зокрема цінні ландшафти вздовж диких річок, яким загрожує запропонований водний шлях E40.

Як повідомляла ЕкоПолітика, на території Сарненського району Рівненської області створять національний природний парк "Пуща Радзивіла". Територія парку містить типові та малопоширені для Полісся природно-територіальні та ландшафтні комплекси, в основі яких — водні та водно-болотні об'єкти.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів