Українські підприємці не зможуть отримати дозвіл на викиди в повітря з 1 жовтня – PAEW shutterstock

Українські підприємці не зможуть отримати дозвіл на викиди в повітря з 1 жовтня – PAEW

Катерина Бєлоусова

Екологи звернулися до центральних органів влади для вирішення цієї проблеми

Українські підприємці з 1 жовтня 2023 року не зможуть отримати дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря зі стаціонарних джерел через відсутність узгоджень положень Закону №2707-XII "Про охорону атмосферного повітря" та Закону № 2573-IX "Про систему громадського здоров’я".

Фахівці Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) закликали владу вирішити таку суперечливу ситуацію, повідомляє Офіс сталих рішень.

Зазначається, що викиди в повітря зі стаціонарних джерел можуть здійснюватися після отримання дозволу від міських (Київ та Севастополь), обласних або центрального органів охорони навколишнього природного середовища або центрів надання адміністративних послуг (за погодженням).

В PAEW підкреслили, що Закон "Про охорону атмосферного повітря" набирає чинності з 1 жовтня 2023 року. Однак він не передбачає виключення одержання негативного висновку від відповідного центрального (територіального) органу виконавчої влади як підставу відмови у видачі дозволу на викиди. Окрім того, не передбачено виключення скасування висновку щодо можливості видачі дозволу, як підстава анулювання дозволу на викиди.

Зазначається, що також відсутні відповідні зміни у Порядку проведення робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди в повітря стаціонарними джерелами, обліку суб’єктів господарювання, які отримали такі дозволи (Постанова Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 302 в редакції від 24 січня 2023 р. № 63). Зміни відсутні і в інформаційних та технологічних картках отримання дозволу на викиди.

“За вказаного нормативного регулювання створюється суперечлива ситуація, яка унеможливлює отримання суб’єктом господарювання дозволу на викиди”, – пояснили автори.

Вони підкреслили, що додатковим обтяжуючим фактором є скасування карантинних обмежень та відсутність перехідного періоду для дії дозвільних документів під час воєнного стану в Законі №2806-IV "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності".

В PAEW зазначили, що закони "Про систему громадського здоров’я" та "Про охорону атмосферного повітря" містять норми, які суперечать одна одній. Тому необхідно виключити положення щодо:

  • негативного висновку центрального (територіального) органу виконавчої влади, що опікується санітарним та епідемічним благополуччям населення, як підставу відмови у видачі дозволу на викиди;
  • скасування цим органом висновку щодо видачі дозволу, як підставу для його анулювання;
  • погодження цим органом розгляду документів щодо отримання дозволу, яке регламентовано Постановою КМУ №302.

Зазначається, що в PAEW направили відповідне звернення:

  • голові Державної регуляторної служби України Олексію Кучеру;
  • міністру захисту довкілля та природних ресурсів України Руслану Стрільцю;
  • т. в. о. голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ользі Шевченко.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) проаналізували та розкритикували проєкт наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів щодо удосконалення та спрощення оформлення документів, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря зі стаціонарних джерел. Документ містить суперечливі чинному законодавству норми, невизначені терміни та посилює адміністративний тиск на підприємства.

Читайте також
Екокомітет порадив депутатам підтримати рамковий кліматичний законопроєкт
Екокомітет порадив депутатам підтримати рамковий кліматичний законопроєкт

Схвалення профільного комітету також отримав законопроєкт про ратифікацію Поправок до Орхуської Конвенції 

Став відомий перелік довкіллєвих реформ, проведення яких ЄС вимагає від України 
Став відомий перелік довкіллєвих реформ, проведення яких ЄС вимагає від України 

Понад 900 директив та актів ЄС мають бути імплементовані в українське законодавство