Екологи вказали на прогалини в нових правилах оформлення дозволів на викиди в повітря shutterstock

Екологи вказали на прогалини в нових правилах оформлення дозволів на викиди в повітря

Катерина Бєлоусова

Наказ запроваджує більш сурові вимоги до об’єктів третьої групи

Фахівці Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) проаналізували та розкритикували проєкт наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів щодо удосконалення та спрощення оформлення документів, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря зі стаціонарних джерел.

Документ містить суперечливі чинному законодавству норми, невизначені терміни та посилює адміністративний тиск на підприємства, повідомляє Офіс сталих рішень.

Зазначається, що у проєкті наказу Міндовкілля "Про затвердження Інструкції про вимоги до оформлення документів, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами" пропонується певний склад документів для кожної групи обʼєктів. В залежності від ступеня впливу об’єкта на забруднення повітря підприємства поділяються на такі групи:

  • перша – об’єкти, які взяті на державний облік і мають виробництва або технологічне устаткування, на яких повинні впроваджуватися найкращі доступні технології та методи керування;
  • друга – об’єкти, які взяті на державний облік і не мають виробництв або технологічного устаткування, на яких повинні впроваджуватися найкращі доступні технології та методи керування;
  • третя – об’єкти, які не входять до першої або другої груп.

В матеріалі підкреслили, що, на думку фахівців Міндовкілля новий наказ сприятиме удосконаленню та спрощенню процедури підготовки документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів. 

Однак аналіз PAEW показав, що цей наказ:

  • запроваджує більш сурові вимоги до об’єктів третьої групи;
  • пропонує більш детальне подання інформації щодо:
  1. порівняння з попередніми даними;
  2. деталізації джерел викидів;
  3. дотримання виконання природоохоронних заходів щодо скорочення викидів;
  4. відповідності законодавству пропозицій щодо дозволених обсягів викидів.
  • вимагає зазначення інформації, що перебуває в розпорядженні інших суб’єктів;
  • розширює перелік первинних даних, які пропонується надавати у складі документів;
  • пропонує використання кодів та назв виробничих та технологічних процесів ЕМЕР/ЕЕА Emission Inventory Guidebook (Керівництво по інвентаризації атмосферних викидів CORINAIR), не схвалених на належному рівні. Це суперечить вимогам законодавства, зокрема Закону "Про міжнародні договори України";
  • запроваджує відповідальність суб’єкта господарювання за точність та достовірність інформації, що викладається у Документах, в яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди, зокрема, які були подані уповноваженою особою.

Зазначається, що у наказі також не визначено термін "теплосилова установка" та вимоги щодо "котелень" в частині щодо встановленого критерія "загальної сумарної" потужності устаткування понад 50 МВт відносно його застосування до конкретних одиниць устаткування.

"Однозначно, посилання Міндовкілля на захист прав і законних інтересів суб’єктів господарювання, зменшення адміністративного тиску на бізнес, усунення відповідних регуляторних бар’єрів, та спрощення процедури підготовки суб’єктом господарювання документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, як на підставу змін, – звучить щонайменше цинічно", – сказала президентка Асоціації PAEW Людмила Циганок.

Нагадаємо, професійна асоціація екологів України (ПАЕУ) звинуватила Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів в ускладненні процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД), в той час, як європейська спільнота її спрощує.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала причини відставання України в розвитку екологічної політики.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів