Екологи вимагають ухвалити законопроєкт "Про території Смарагдової мережі" shutterstock

Екологи вимагають ухвалити законопроєкт "Про території Смарагдової мережі"

Романа Слісар

За словами фахівців, збільшення відсотка природоохоронних зон в країні захистить не лише природу, а й збільшить тривалість життя

Українські екологи наполягають на якнайшвидшому ухваленні законопроєкту №4461 "Про території Смарагдової мережі".

Про це йшлося під час пресконференції, організованій ГО "Українська природоохоронна група", повідомляє Укрінформ.

Як повідомляється, Смарагдова мережа орієнтована на збереження конкретних видів та оселищ. В Україні це 264 види тварин та 117 видів оселищ, для кожного з яких прописані умови їхнього збереження.

"377 смарагдових об’єктів в Україні вже існує, Бернський комітет їх визнав. Але, на жаль, юридичного статусу станом на сьогодні вони не мають. Дуже важливо, що на карті Держгеокадастру ці об’єкти нанасено і навіть при проведенні ОВД враховується оцінка впливу на Смарагдову мережу. Але дуже важливо мати саме юридичне підґрунтя і законодавче регулювання, тому важливо ухвалити цей законопроєкт", – наголосила депутат Верховної Ради Юлія Овчинникова.

Водночас еколог Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" Катерина Полянська зазначила, що це не означає повної заборони господарської діяльності на територіях Смарагдової мережі.

"Смарагдова мережа — це не повна заборона всієї господарської діяльності. Це ефективний менеджмент з різноманітними підходами, який зорієнтований на збереження видів та оселищ природи та який враховує особливості територій регіонів і підбирає належні заходи ведення діяльності на них", – сказала вона.

"Країни, які мають найбільшу кількість природоохоронних територій, мають найвищий рівень життя. Навряд чи це просто збіг. У Норвегії, Швеції, Швейцарії, де відсоток природоохоронних територій найвищий у Європі, чистіше повітря, вода, можливість бачити за вікном прекрасні гори, а не заводи чи кар’єри. Люди там довше живуть, мають краще здоров'я, психічний стан і вищий індекс щастя", – наголосив голова громадської організації "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що EBА та НАЗК звернули увагу, що поточна редакція проєкту закону "Про території Смарагдової мережі" містить корупційні ризики.

Читайте також
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені
Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому

"Серйозні зміни екосистеми – незворотні": інтерв’ю про наслідки знищення Каховської ГЕС
"Серйозні зміни екосистеми – незворотні": інтерв’ю про наслідки знищення Каховської ГЕС

Як вплине катастрофа на район водосховища, Дніпро та Чорне море