Екологи розповіли, чи безпечно купатися у Чорному морі shutterstock

Екологи розповіли, чи безпечно купатися у Чорному морі

Ганна Велика

Вони також повідомили основні перестороги щодо купання

Чорне море досі не очистилося повністю після знищення дамби Каховської ГЕС. Купатися у ньому не зовсім безпечно навіть через рік після трагедії.

Про це пише УНІАН із посиланням на в. о. директора НДУ "Український науковий центр екології моря" Віктора Коморіна. 30 травня він попередив про довготривалі наслідки від знищення Каховської греблі під час круглого столу, присвяченого впливу воєнних дій на морські екосистеми України.

Експерт наголосив, що Чорне море біля Одеси частково відновилося та токсинів стало менше, але їхній склад певним чином змінився.

Екологи відбирали проби на вміст важких металів у різних точках акваторії. Вони констатували, що вміст деяких важких металів  у них був перевищений у сотні разів, а у мідіях допустимий вміст токсинів перевищено у тисячі разів.

"В чому небезпека наразі... При певних погодних умовах кількість токсинів у воді збільшується", – сказав Коморін.

Міграція забруднювачів відбувається, наприклад, у період штормів. Вони підіймають із морського дна мул із підвищеною концентрацією токсичних речовин, які в ньому накопичилися.

Науковець пояснив, що на більшості міських пляжів Одеси – у межах від Ланжерону до 16 станції Великого Фонтану – краще не купатися, якщо вітер дме з моря. У цьому випадку з боку Дніпровсько-Бузького лиману хвилі несуть додатковий бруд. Якщо вітер спрямований у спину, купатися можна, але все одне бажано після купання прийняти прісний душ. Експерт також не рекомендував заходити у море, якщо людина має якісь пошкодження шкіри.

У квітні ЕкоПолітика повідомляла про те, що екологи закликають не відбудовувати Каховську ГЕС.

Також ми розповідали, що за рік, який пройшов після цієї техногенної катастрофи, дно Каховського водосховища суцільно вкрилося молодим лісом із верби білої.

Читайте також
"У Чорному морі риби багато, як ніколи": еколог показав відео
"У Чорному морі риби багато, як ніколи": еколог показав відео

Зграї атерини, анчоуса, кефалі милують око

В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря

Екоінспектори відібрали проби води та дослідили їх в лабораторії

Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси
Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси

Ймовірно, шторм став наслідком антропогенної зміни клімату