Екокомітет розглянув 3 важливі євроінтеграційні законопроєкти shutterstock

Екокомітет розглянув 3 важливі євроінтеграційні законопроєкти

Катерина Бєлоусова

Створення територій Смарагдової мережі викликає жваві дискусії в Парламенті

Комітет з питань екологічної політики та природокористування на засіданні у понеділок, 5 вересня розглянув стан опрацювання 3 євроінтеграційних законопроєктів, зокрема проєкт закону №4461 "Про території Смарагдової мережі".

Найшвидше доопрацювання та прийняття даних законопроєктів є важливим в рамках забовʼязань України щодо Угоди про асоціацію з ЄС, повідомляє голова екокомітету Олег Бондаренко у Facebook.

Також екокомітет розглянув стан опрацювання законопроєкту №7438 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів" та №3796 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються у неволі".

Бондаренко зазначив, що створення територій Смарагдової мережі викликає жваві дискусії в Парламенті.

Наразі законопроєкт №4461 "Про території Смарагдової мережі" знаходиться на доопрацюванні (готується до повторного першого читання). Також до нього був поданий альтернативний законопроєкт. 

Бондаренко зазначив, що при Комітеті на постійній основі працює Робоча група, яка провела вже близько 10 засідань, де опрацьовуються пропозиції по напрямам. Так сфера надрокористування вже опрацьована на 85%. 

Робоча група планує до кінця вересня подати драфтовий варіант в Комітет для обговорення.

“Дуже важливим питанням при опрацюванні законопроєкту є блок, який стосується ОВД та Оцінки впливу на Смарагдову мережу. Вивірення концепції по цьому питанню допоможе якісно опрацьовувати звіти і не встановлювати надмірного навантаження на суб’єктів господарювання”, – зазначив Бондаренко.

Він також додав, що даний законопроєкт є євроінтеграційним в межах імплементації двох директив та чотирьох конвенцій, а також відповідає сучасному загальноєвропейському курсу.

Цей документ сприяє досягненню глобальних цілей, поставлених Стратегією біорізноманіття ЄС до 2030 року, Європейським “зеленим” курсом та Рамковою конвенцією ООН з охорони біорізноманіття. 

“Тому дуже важливо збалансовано інтегрувати ці норми таким чином, щоб Закон працював”, – наголосив Бондаренко.

Після першого читання законопроєкту №7438 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів" до нього подали 140 правок. Документ готують до другого читання.

Бондаренко розповів, що було проведено декілька нарад з професійними асоціаціями.

Хоча є багато складних питань для обговорення, але законопроєкт охоплюється:

  • Європейською конвенцією про захист домашніх тварин від 13 листопада 1987 року, що ратифікована Україною 18 вересня 2013 року;
  • Директивою 2013/29/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 12 червня 2013 року Про гармонізацію законодавства держав-членів щодо надання на ринку піротехнічних виробів та Технічного регламенту піротехнічних виробів (Директива 2013/29/ЄС).

“Тому [законопроєкт] є не тільки необхідним для прийняття, враховуючи реалії сьогодення, коли вибухи піротехніки просто можна сплутати з ворожими обстрілами, але й тим, що даний законопроєкт є частиною наших зобов’язань перед ЄС”, – зазначив голова екокомітету. 

Планується, що законопроєкт винесуть на голосування до кінця вересня.

Також нардепи розглянули стан опрацювання законопроєкту № 3796 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються у неволі", який після представлення мав резонанс. 

Бондаренко розповів, що наразі Робоча група співпрацює з Держпродспоживслужбою, зокрема з представниками, які паралельно опрацьовували процес ідентифікації тварин з Мінцифри щодо можливої реєстрації тварин через “Дію”.

Нагадаємо, на думку “Енергетики під куполом”, законопроєкт №4461-д “Про території Смарагдової мережі” матиме негативний вплив, якщо не будуть доопрацьовані суттєві моменти.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує обмежити продаж піротехнічних виробів, їхню передачу і використання, як-от салютів і петард.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України