Екоцид на Вінниччині: СБУ викрила ділків, які роками захоронювали токсичні відходи. Фото й відео ssu.gov.ua

Екоцид на Вінниччині: СБУ викрила ділків, які роками захоронювали токсичні відходи. Фото й відео

Олекса Франко

Виявлено зв'язок із російською компанією

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) викрили керівництво одного з підприємств Вінницької області на незаконному захороненні небезпечних промислових відходів, що призвело до масштабного забруднення довкілля.

Протиправна діяльність підприємства могла спричинити екологічну катастрофу, повідомила пресслужба СБУ. За даними слідства, роками ділки щомісяця, замість утилізовувати, закопували майже 500 тонн токсинів на відкритій місцевості біля населених пунктів.

"Представники українського підприємства уклали договір з однією з російських компаній щодо очищення технічного гліцерину та вивезення готової продукції до РФ. Передбачалося, що шкідливі речовини, які утворюються у процесі технологічної обробки сировини, повинні утилізовуватися”, – йдеться в повідомленні.

Однак, як з'ясували слідчі, ділки з метою отримання надприбутків приховано й без відповідних дозвільних документів вивозили хімікати на орендовану в держави ділянку за межами облцентру. Їхня діяльність тривала протягом кількох років, за які підприємці нарощували обсяги виробництва, що могло призвести до екологічної катастрофи, наголосили у пресцентрі СБУ.

За результатами лабораторних досліджень, у пробах із місць поховання небезпечних відходів виявили хімічні елементи, що забруднюють підземні води та ґрунт.

Зі свого боку, фахівці Державної екологічної інспекції України зафіксували обсяги забруднення територій, а також інші грубі порушення чинного законодавства.

Нині вирішують питання про призупинення в судовому порядку діяльності підприємства.

Під час обшуків в офісних приміщеннях учасників схеми правоохоронці виявили:

  • документальні матеріали;
  • чорнові записи;
  • комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.

За цим фактом відкрито кримінальну справу за статтею 441 (Екоцид). Здійснюють слідчі дії для притягнення до відповідальності осіб, причетних до правопорушення.

Зазначимо, що, за даними ЗМІ, підприємство розташоване в місті Калинівка.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Чорнобильській зоні відчуження планують побудувати сховище для радіоактивних відходів із Росії.

Читайте також