Екоактивісти запропонували шляхи покращення післявоєнної відбудови України facebook.com/plato.ua

Екоактивісти запропонували шляхи покращення післявоєнної відбудови України

Катерина Бєлоусова

Відновлення потребуватиме від $500 мільярдів до $1000 мільярдів не лише масових інвестицій, а й грантів, передачі знань і технологій тощо

Українські та міжнародні екоактивісти звернулися у відкритому листі до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн з проханням забезпечити прозорість, підзвітність та участь громадськості у відбудові після війни. 

Вони просять розпочати консультації з громадськими організаціями та експертами щодо Платформи реконструкції України та пов’язаного з нею фонду, повідомляє Екодія.

Вони зазначили, що ризики від руйнування українського довкілля та промисловості становлять загрозу і для Європи, впливаючи на здоров’я людей, водопостачання та продовольство, біорізноманіття та клімат, зростання бідності та інфляцію.

“Україна зіткнеться з подвійним викликом – відбудова та досягнення цілей і стандартів ЄС, швидка відбудова, але й "краще відбудова"”, – йдеться в матеріалі. – “Відновлення потребуватиме від $500 мільярдів до $1000 мільярдів не лише масових інвестицій, а й грантів, передачі знань і технологій, нарощування потенціалу, людських ресурсів, добре організованої координації планування, прозора координація між країнами-донорами та узгодження з Паризькою декларацією щодо ефективності допомоги.”

Великим кроком для фінансування зусиль з реконструкції та пристосування економіки України до ЄС є зобов’язання керівництва ЄС щодо створення "Платформи відбудови України" та нового фонду RebuildUkraine. Український уряд створив Національну раду з відновлення для підготовки плану повоєнного відновлення та розвитку. 

Екоактивісти просять ЄС надати більше політичних і практичних вказівок для процесу планування, оскільки план наразі не обумовлений основними рушійними принципами ЄС, зокрема прозоре бюджетування, Європейську зелену угоду, кліматичні цілі, гендерний мейнстримінг, корупційні заходи, соціальне забезпечення тощо.

Вони запропонували кілька практичних кроків, які мають бути відображені у створенні платформи відбудови України і її фінансового інструменту.

 Українська народна власність

У зверненні попросять забезпечити участь громадськості в платформі постраждалих громад та груп громадянського суспільства з України, а також міжнародних організацій, незалежних експертів та інших зацікавлених сторін на всіх етапах прийняття та реалізації рішень. 

Відновлення України кращі рамки

Відбудова України має базуватися на довгострокових стратегічних документах, таких як комплексна структура розвитку та дослідження оцінки потреб, які будуть відповідати Європейській зеленій угоді та Паризькій угоді, розроблятися та консультуватися з громадськістю разом з українським урядом. 

Також має бути забезпечено дотримання принципу "не завдай значної шкоди", щоб гарантувати, що українські інвестиції відповідатимуть найкращим стандартам стійкості інвестицій, як зазначено в Регламенті ЄС щодо таксономії.

Керівні зелені принципи українського громадянського суспільства

Понад 50 українських груп розробили керівні принципи, які гарантують, що зелена післявоєнна відбудова України забезпечить сталий економічний розвиток і буде корисною для людей. 

У зверненні також закликають інтегрувати принципи, які вже були представлені українському уряду, у плани реконструкції, щоб забезпечити стійкі та системні рішення:

  • Прозорість, участь громади та громадськості у прийнятті рішень;
  • Використання найкращих доступних технологій і практик;
  • Сталий розвиток міст та регіонів;
  • Декарбонізація та децентралізація енергетичного сектору;
  • Розвиток стійких і децентралізованих агропродовольчих систем;
  • Збереження екосистем та природних ресурсів України.

Також екоактивісти сподіваються, що ЄС забезпечить належну координацію інших донорів відповідно до цих принципів.

 Національний план відбудови України

Уряд України створив Національну раду з відновлення, яка готує план повоєнного відновлення та розвитку. 

Однак існують занепокоєння тим, що Рада не зможе розробити план на 2030 рік – навіть перспективний – протягом шести тижнів, який адекватно використовує 23 тематичні робочі групи для забезпечення ретельного підходу до планування знизу вгору. 

У зверненні зазначили, що очікують від ЄС зворотнього зв’язку, адже цей план не обумовлений основними рушійними принципами ЄС, зокрема прозорим бюджетом, Європейською зеленою угодою, кліматичними цілями, інтеграцією гендерної проблематики, антикорупційними заходами, соціальним забезпеченням тощо. Міжнародна консультативна рада, яка контролює робочі групи, складається переважно з економістів, не представляє погляди інших секторів і не є різноманітним за статтю. 

Зосередженість на економічному розвитку викликає занепокоєння, що план буде незбалансованим і нежиттєздатним і може мати довгострокові негативні наслідки. Участь громадянського суспільства і навіть муніципалітетів у робочих групах обмежена через обмеження поширення інформації. 

Координація донорів, прозорість та підзвітність

Різні донори мають різні правила та процедури прозорості та підзвітності, саме тому платформі для відбудови потрібен меморандум про взаєморозуміння щодо координації донорів, прозорості та підзвітності. 

Також важливо забезпечити прозорість та підзвітність RebuildUkraine через цифрову платформу, яка збирає та надає доступ до всіх необхідних відомостей про кредити та гранти на реконструкцію України.

Відділ управління об'єктом RebuildUkraine

RebuildUkraine матиме спеціальний управлінський підрозділ із конкретною структурою управління, яка забезпечуватиме повну власність України. Це забезпечить, щоб інвестиції були приведені у відповідність з кліматичними та екологічними політиками та стандарти ЄС.

Також важливо, щоб усі донори взяли на себе зобов’язання:

  • прозора та відкрита система державних закупівель (платформа ProZorro та її розширення) та позбавлення російських бенефіціарів будь-яких можливостей брати участь у цих процесах.
  • оцифрування державних послуг та доступ до публічної інформації та відповідних державних реєстрів.
  • прозорі та відкриті системи моніторингу та збору даних у всіх сферах. 

Захист людей та навколишнього середовища

Ініціатива RebuildUkraine має забезпечити реалізацію стратегії "побудувати краще", а отже, якість проєктів, програм та ініціатив має відповідати стандартам ЄС. 

Подібно до Регламенту Механізму відновлення та стійкості ЄС (RRF), Механізм RebuildUkraine Facility повинен мати чіткі віхи та цілі для підтримки зеленого переходу в Україні – як, наприклад, цільовий показник витрат на клімат (37%) та дотримуватися принципу не завдай значної шкоди в рамках RRF.

“Навколишнє середовище України, як і її народ, серйозно постраждало від війни. Тому важливо, щоб ЄС разом з іншими донорами розробив програми з очищення довкілля, запобігання забрудненню повітря та води та захисту біорізноманіття, щоб забезпечити відновлення засобів до існування українського народу”, – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, експерти назвали труднощі та перспективи "зеленого" відновлення України після війни.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, названі пріорітети "зеленої реконструкції" у післявоєнній відбудові України.

Читайте також
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%

В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою
В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою

Ukraine Facility у 2024 році передбачає запуск реформи зменшення та контролю промислового забруднення

У Києві завершився екофорум United for Nature. Agenda for Ukraine: ключові результати
У Києві завершився екофорум United for Nature. Agenda for Ukraine: ключові результати

Для України 2024 рік – це початок кліматичного діалогу