Екоактивісти розкритикували скасування ОВД на період післявоєнної відбудови shutterstock

Екоактивісти розкритикували скасування ОВД на період післявоєнної відбудови

Катерина Бєлоусова

Скасування ОВД на період відбудови може мати високі корупційні ризики

Українські екоактивісти розкритикували прийняте Верховною Радою спрощення деяких адмінпроцедур та вимог у сфері захисту довкілля під час дії воєнного стану та післявоєнний період, зокрема скасування оцінки впливу на довкілля (ОВД) на період відбудови.

Проте деякі експерти підтримали таку ініціативу, йдеться в обговоренні законопроєкту № 7144 на Facebook-cторінці Міндовкілля.

Так, Микита Юношев зазначив, що бізнеси, які втрачають мільйони щодня, просто фізично не зможуть після закінчення війни витратити пів року-рік, та ще понад 500 тисяч гривень на проведення ОВД для відновлення об'єктів, які вже підлягали ОВД або Еко експертизі до 2017.

“Тому тут слід контролювати саме поняття "відновлювальних робіт", аби не "набудували", а не бюроктизувати процеси відновлення додатковою оцінкою впливу на довкілля”, – зазначив він.

Юношев пояснив, що якщо було зруйновано ТЕС із фільтрами, то і відновлення має бути виконано аналогічно існуючому проекту. Бо наразі, навіть якщо річ шла про відновлення, але класс об'єкту СС2-СС3, бізнес мав проводити ОВД.

Проте виконавчий директор “Екодія” Наталія Гозак вказує на ризики, що після перемоги бізнес швидко встановить нові потужності без фільтрів на викиди та належного очищення скидів, які десятиліттями будуть отруювати людей та довкілля.

Вона зазначила, що кращого інструменту ніж ОВД для захисту довкілля, яке за час війни знищуються неймовірними темпами, наразі не існує.

“Відбудова – це шанс одним разом позбутися застарілих радянських споруд і відновлювати країну вже на рівень вище. І мінімальний вплив на довкілля - його невід'ємна складова. Це положення закону дорівнює можливості набудувати повну країну брудних об'єктів”, – пише Гозак.

Вона також запропонувала, як альтернативу, закласти певну компенсацію на витрати на ОВД або заручитися підтримкою міжнародного консалтингу, який буде готовий проводити ОВД оперативно, якісно, і в рамках міжнародного фінансування.

Окрім того, співробітник “Екодія” Євген Бриж висловив припущення, що скасування ОВД на період відбудови може мати високі корупційні ризики.

Нагадаємо, Верховна Рада спростила екологічне законодавство на період воєнного стану.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, профільний комітет попросив допомоги у міжнародної спільноти для вирішення екологічних проблем, спричинених агресією РФ.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості