Екоактивісти Львова розповіли про свій внесок в допомогу військовим та природі zerowastelviv.org.ua

Екоактивісти Львова розповіли про свій внесок в допомогу військовим та природі

Катерина Бєлоусова

Роботи зі зменшення кількості відходів ще дуже багато

У Львові громадська організація Zero Waste Lviv продовжує роботу в умовах війни, щоб зменшити кількість одноразового пластику, мінімізувати відходи, популяризувати багаторазові речі, сортування, компостування, ресайклінг тощо.

До ініціативи активно долучаються бізнеси, волонтери, міська влада, приватні структури та іноземні партнери, йдеться у пресрелізі Zero Waste Lviv.

Екоактивісти поділилися досягненнями у боротьбі з відходами в умовах війни.

Зменшення одноразового пластику

Zero Waste Lviv закупили і надали в безкоштовне користування рестораторам, які годують волонтерів, переселенців, ЗСУ та тероборону багаторазові гастроємності з вакуумними кришками (марміти). 

Це дозволило суттєво зменшити видатки на одноразовий посуд, в якому доставляли їжу раніше та уникнути накопичення відходів, зменшити обсяги вивезення сміття і кількість рейсів для здійснення цього вивозу. 

Екоактивісти підрахували, що один марміт окуповується за 12 днів. За допомогою міжнародних партнерів вони забезпечили 8 закладів 114 одиницями.

Також вони ініціювали використання багаторазового посуду на залізничному вокзалі, де працює волонтерська кухня і щодня харчуються тисячі евакуйованих осіб. Разом з партнерами вони закупили 142 багаторазових горнята для напоїв, 304 горнята з кришками для супів, 122 контейнера для їжі зі собою та 500 металевих ложок.

Також, спільно з італійськими партнерами з Eco Dalle Città, вдалося встановити професійну посудомийну машину для миття цього посуду.

zerowastelviv.org.ua

Популяризація багаторазових альтернатив 

“Закупили і надали в безкоштовне користування мережі ФЕСТ-кейтеринг міцні багаторазові пластикові ящики на заміну картонним коробкам, які швидко нищаться і потребують постійної заміни”, – йдеться в пресрелізі.

В 100 ящиках доставляються продукти для переселенців та волонтерів.

zerowastelviv.org.ua

Також у волонтерські штаби передали 200 багаторазових горняток, що не використовувалися в обігу для сервісу заставної тари Zero Cup.

“Це дозволило не витрачати кошти на одноразові горнята у цих локаціях і водночас пропагувати використання багаторазових речей”, – пояснюють в Zero Waste Lviv.

Також активісти ініціювали серед львів’ян збір і передачу багаторазового посуду для потреб центру для тимчасово переміщених осіб, що на "Арена Львів" та збір термогорняток і термосів, які могли б забрати зі собою, вирушаючи у подальшу дорогу евакуйовані особи. 

zerowastelviv.org.ua

На заміну одноразовому (жіноча гігієна та підгузки для немовлят)

Екоактивісти провели проєкт з популяризації багаторазових засобів менструальної гігієни, спільно з міжнародними партнерами з Угорщини та ПАР, які зібрали і надали безкоштовно менструальні чаші, багаторазові прокладки й інші засоби гігієни. Деякі жінки-переселенки також відвідали лекцію гінекологині про вплив таких засобів на здоров’я. 

zerowastelviv.org.ua

Також вони проводять кампанія з використання багаторазових підгузків, популярізації горщика та висаджування.

Повторне використання 

Екоактивісти заохочують віддавати старі речі, як сировину для плетіння маскувальних сіток.

zerowastelviv.org.ua

Інформаційна допомога 

У чат-боті “Львів для тебе бот” створили окремий розділ "Львів і відходи", який містить інформацію про роздільний збір органіки, міські пункти прийому, контейнерні майданчики, мінімізацію відходів, заміну одноразовому, менструальну та дитячу гігієну тощо.

“Ми сподіваємося, що ця інформація зробить максимально комфортним життя переміщених осіб у Львові, а також буде прикладом до впровадження таких ініціатив у їхніх рідних містах”, – зазначили у Zero Waste Lviv.

Окрім того, екоактивісти провели інформаційні кампанії:

  • із закликом сплачувати комунальні платежі, адже від цього залежить якість життя у місті та уникнення сміттєвої кризи;
  • про якість водопровідної води у помешканнях і питні фонтанчики у місті;
  • про потребу роздільного збору органічних відходів, які переробляють на компост. 

Також розпочинається проєкт по налагодженню роздільного збору органіки від закладів, що харчують переміщених осіб та волонтерів.

“На жаль, війна триває, і роботи зі зменшення кількості відходів ще дуже багато. Але кожен з нас наближає перемогу всіма можливими методами, працюючи на своєму фронті”, – зазначили екоактивісти.

На сайті ініціативи є реквізити для переказу коштів, щоб підтримати їх діяльність.

Нагадаємо, у Львові комунальники просять допомоги у містян через проблеми з пальним.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, переселенка з Київщини ініціювала збір вторсировини у Львівській області.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років