Екоактивіст розвінчав міф, що потрібно прибирати листя Максим Бородін / Facebook

Екоактивіст розвінчав міф, що потрібно прибирати листя

Олена Яценьо

Листя, що перегниває, — це формування нового шару родючого ґрунту

Маріупольський активіст Максим Бородін заявив, що прибирати опале листя є сенс лише з доріжок або тоді, коли його дуже багато й воно формується в цілі купи, створюючи незручності.

Про це він у вівторок, 23 листопада, написав на своїй сторінці в соціальній мережі "Фейсбук".

Бородін наголосив, що Маріупольське комунальне підприємство зеленого будівництва насамперед повинне дотримуватися закону, а потім уже брати до уваги побажання місцевих жителів щодо прибирання листя.

Зокрема, за його словами, законом заборонено згрібати листя в певних місцях, оскільки це призводить до винесення органічних добрив, зменшення ізоляційного шару для ґрунту, який запобігає випаровуванню ґрунтової вологи та промерзанню коріння.

"Коли його постійно прибирають, про яку якість ґрунту можна казати? Звідки деревам і кущам брати поживні речовини?" — зазначив Бородін.

На підтвердження своїх слів активіст навів фрагмент із "Правил утримання зелених насаджень":

"9.1.19. Згрібати листя з-під групи дерев і чагарників у
лісопарках, парках, гідропарках, скверах, садах, за винятком
ділянок загонів тощо, забороняється, тому що це призводить до винесення органічних добрив, зменшення ізоляційного шару для ґрунту, який запобігає випаровуванню ґрунтової вологи та промерзанню коріння. Листя має залишатися на зиму під деревами, а весною його можна неглибоко прикопати або за допомогою механізмів змішати з ґрунтом, що приведе до його мінералізації.

Згрібати листя слід лише тоді, коли воно негативно впливає на зовнішній вигляд (партерний газон, пам'ятники і меморіальні комплекси, площі, дитячі майданчики, спортивні комплекси, головні алеї зелених насаджень, галявини, квітники тощо).

На звичайних газонах листя слід згрібати тільки вздовж магістралей і паркових доріг з інтенсивним рухом у смузі завширшки 10-25 м залежно від значущості об'єктів".

На думку Бородіна, людям потрібно пояснювати, що перегниваюче листя — це формування нового шару родючого ґрунту у сквері.

Він також закликав негайно змінити стратегію поводження з опалим листям і перестати витрачати гроші платників податків на безглузду та нерідко шкідливу роботу.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що співробітники комунального підприємства "Зеленбуд" у Маріуполі зібрали з вулиць міста та відправили на утилізацію 306 тонн опалого листя.

Читайте також
У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день
У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день

46% відходів людства можна переробити, однак фактично цей показник сягає 16%

Європарламент підтримав поширення РВВ на виробників одягу, килимів та матраців
Європарламент підтримав поширення РВВ на виробників одягу, килимів та матраців

В ЄС щороку утворюється 12,6 мільйона тонн текстильних відходів, зокрема 5,2 мільйона тонн одягу та взуття

У Вінниці спіймали забруднювачів річки, які зливали в неї жирові відходи
У Вінниці спіймали забруднювачів річки, які зливали в неї жирові відходи

Порушників виявили завдяки камерам відеоспостереження на одному з магазинів