Дослідження показало, що біткойн шкодить клімату так само, як яловичина shutterstock

Дослідження показало, що біткойн шкодить клімату так само, як яловичина

Катерина Бєлоусова

Вартість загальних збитків для клімату, завданих усіма біткойнами з 2016 по 2021 рік, могла сягнути $12 мільярдів

Дослідники з Університету Нью-Мексико в Альбукерке, США, заявили, що видобуток біткойнів впливає на клімат так само як яловичина або спалюванням бензину, якщо брати його як частку ринкової вартості. 

Економічний збиток від майнінгу, що пов’язаний з кліматом, перевищував ринкову вартість у 6,4% днів, коли він торгувався між 2016 і 2021 роками, повідомляє Bloomberg.

Дослідники розрахували кліматичні витрати на майнінг біткойна порівняно з його середньою ринковою ціною та порівняли його з іншими товарами, такими як нафта, золото чи яловичина. Результати відображають не загальні викиди цих галузей, які були б набагато більшими, а їхній відносний вплив.

В матеріалі зазначили, що вплив на клімат від видобутку золота, з яким часто порівнюють біткойн, становить лише 4% від його середньої ринкової ціни в середньому на рік, у порівнянні з 35% для біткойна в період з 2016 по 2021 рік. І його вплив на навколишнє середовище зростає.

"Хоча прихильники пропонували біткойн як символ "цифрового золота", з точки зору шкоди клімату, воно працює більше як "цифрова нафта", — сказали дослідники.

Вони наголосили на необхідності знайти більш ефективні способи виробництва токенів або збільшити регулювання.

bloomberg.com

Вуглецевий слід біткойна

В матеріалі підкреслили, видобуток біткойнів, який становить приблизно 41% світового ринку криптовалют, споживав більше енергії, ніж було використано у всій Австрії чи Португалії, у 2020 році. Видобуток монет Bitcoin, Ether, Litecoin і Monero генерував від 3 до 15 мільйонів метричних тонн викидів вуглекислого газу з січня 2016 року по червень 2018 року, що еквівалентно викидам Афганістану, Словенії чи Уругваю в 2018 році. 

Вуглецевий слід біткойна також зростає з часом, оскільки для видобутку нових монет кілька майнерів змагаються за перевірку транзакцій у блокчейні. Той факт, що постійно зростаюча кількість майнерів змагаються за вирішення все складніших операцій, означає, що загальне споживання енергії зростає, пояснили в матеріалі.

Дослідники наголосили, що через це біткойн, видобутий у 2021 році, викидав би приблизно 113 метричних тонн CO2-еквівалента — у 126 разів більше, ніж біткойн, видобутий у 2016 році. Вони оцінили економічну вартість цього збитку в $11 314 за один біткойн, видобутий у 2021 році, тоді як вартість загальних збитків для клімату, завданих усіма біткойнами з 2016 по 2021 рік, могла сягнути $12 мільярдів.

В матеріалі зазначили, що різке падіння прибутку від майнінгу біткойнів змусило людей використовувати більш ефективні машини, що призвело до зниження викидів парникових газів у промисловості. Експерти прогнозують, що викиди від криптовалюти у 2022 році будуть на 14,1% нижчими, ніж у 2021 році, що становить приблизно 0,1% викидів людини в усьому світі та приблизно половину того, що виробляють золотодобувачі в абсолютному вираженні. 

Також для майнінгу починають більше використовувати “зелену” енергетику. Дослідники вважають, що якби ВДЕ становили 88,4% від загальної кількості електроенергії для видобутку біткойнів між 2016 і 2021 роками, збиток для клімату, знизився б до 4% від середньоринкового рівня ціни. 

“Ще один спосіб зменшити вплив на клімат — це перейти до іншого механізму перевірки транзакцій — і виробництва монет. Ефір, друга за величиною криптовалюта, цього року перейшов на механізм під назвою Proof of Stake, який, згідно з дослідженням, повинен зменшити очікуване споживання енергії більш ніж на 99%”, – йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, у 2021 році викиди вуглецю бразильської компанії JBS, яка є найбільшим в світі виробником м’яса, склали 421,6 мільйона метричних тонн вуглецю, що більше, ніж кількість викидів Італії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Ісландії розпочалося будівництво найбільшого у світі заводу, який поглинатиме з повітря вуглекислий газ і ховатиме його під землею.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу