До Світової спадщини ЮНЕСКО потрапили ліси, які перенасичені СО2 shutterstock

До Світової спадщини ЮНЕСКО потрапили ліси, які перенасичені СО2

Людмила Гончаренко

Об'єм накопиченого лісами СО2 становить 13 млрд тонн

Дослідники виявили, що ліси, які знаходяться на території об'єктів Світової спадщини, щорічно поглинають 190 мільйонів тонн вуглекислого газу. Разом з тим, у зв'язку з діяльністю людини десять лісів викидають більше CO2, ніж поглинають.

Про це повідомляє прес-служба Організації об'єднаних націй.

"Дослідження показало, що загалом ліси, що становлять частину Світової спадщини ЮНЕСКО та розташовані на 257 ділянках, щороку поглинають з атмосфери близько 190 мільйонів тонн CO2 – це приблизно половина обсягу щорічних викидів вуглекислого газу у Великій Британії, пов'язаних із використанням викопних видів палива", – йдеться у повідомленні.

За даними науковців, окрім очищення повітря, ліси накопичують значну кількість вуглецю. Зазначається, що загальний об'єм накопиченого вуглецю лісами вже зараз становить 13 млрд тонн.

"Якщо весь цей вуглець, що накопичився, буде викинутий в атмосферу у вигляді СО2, це буде рівнозначно викиду в атмосферу однієї третини від загального річного обсягу викидів, вироблених людством", – зазначають в ЮНЕСКО.

Серед перенасичених вуглецем лісів – 10 знаходяться на території об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

У організації закликають забезпечити надійний захист об'єктів та навколишніх ландшафтів. Мова йде про створення буферної зони навколо деяких об'єктів Світової спадщини – це відокремить ліси від промислових зон.

Зазначається, що найближчими роками процеси зв'язування та поглинання вуглецю, ймовірно, будуть порушені для дедалі більшої кількості об'єктів Світової спадщини внаслідок зростаючої фрагментації та деградації ландшафтів і все більш інтенсивних кліматичних явищ.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що Україна зазнала колосальних збитків через незаконну вирубку лісу.  Також ми публікували прості поради, які допоможуть зберегти ліси.

Теги: , ,
Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання