До 2027 року ціни на вуглецеві квоти збільшаться майже вдвічі, – аналітики shutterstock

До 2027 року ціни на вуглецеві квоти збільшаться майже вдвічі, – аналітики

Ганна Велика

Експерти прогнозують, що енергетичний сектор передасть промисловості пальму першості за обсягами викидів вуглецю

Ціни на вуглецеві квоти в ЄС стрімко зростуть до 2027 року, підвищившись до €111,14 за тонну, оскільки політичні заходи скоротять пропозицію.

Такі прогнози озвучили 9 аналітиків, яких днями опитало видання Reuters.

Їхній середній прогноз щодо ціни на вуглець на 2027 рік склав €111,14 за тонну, що набагато вище за поточну ціну в €62,50 за тонну.

Квоти ЄС (EUA) прогнозуються в середньому на рівні €76,88 за метричну тонну на 2025 рік та €92,48 на 2026 рік, що на 0,2% та 1% відповідно більше порівняно з липневими прогнозами.

"Ми очікуємо, що учасники ринку будуть все більше звертати увагу на майбутнє скорочення пропозиції на ринку. 2027 рік буде дуже напруженим", – сказав Хейге Ф'єллхайм, керівник відділу вуглецевого аналізу в Veyt.

Він розповів, що на тлі рамкової програми "Fit for 55", яка скорочує пропозицію нових квот, резерв стабільності ринку продовжує поглинати надлишок, що залишився на ньому. "Fit for 55" націлена на скорочення чистих викидів парникових газів в ЄС на 55% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року. Водночас резерв стабільності ринку є механізмом для виведення надлишкових дозволів з ринку.

"У найближчій перспективі ціна на вуглецеві квоти, ймовірно, продовжуватиме торгуватися в широкому діапазоні відповідно до цін на природний газ в ЄС. Проте з часом цей зв'язок буде слабшати, оскільки промисловий сектор перехопить естафету ключового чинника викидів від енергетичного сектору", – сказав Девід Окслі, головний економіст з питань клімату та сировинних товарів Capital Economics.

Нагадаємо, система торгівлі квотами на викиди (СТВ) ЄС є основним європейським інструментом, який обмежує викиди для досягнення кліматичних цілей. Він змушує виробників, енергетичні компанії та авіакомпанії купувати квоти на вуглекислий газ, який вони викидають.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що Канада та ЄС домовилися допомагати розвивати вуглецеве ціноутворення у світі. Також ми повідомляли, що Азербайджан хоче запровадити власну систему вуглецевих квот.

Читайте також
Як працює система торгівлі квотами на викиди у ЄС та коли запуститься в Україні
Як працює система торгівлі квотами на викиди у ЄС та коли запуститься в Україні

Найбільші економіки світу обирають системи торгівлі викидами парникових газів (СТВ) як інструмент вуглецевого ціноутворення

Екологи ФРУ підготували пропозиції Міндовкіллю щодо впровадження СТВ
Екологи ФРУ підготували пропозиції Міндовкіллю щодо впровадження СТВ

Серед іншого, вони запропонували запобігти подвійній оплаті за викиди СО2

Китай опублікував нові правила для національного вуглецевого ринку
Китай опублікував нові правила для національного вуглецевого ринку

Вони спрямовані на зменшення надлишку дозволів, щоб змусити великих забруднювачів прискорити свій зелений перехід

На ціну СО2 в ЄС суттєво впливає політична підтримка, – дослідження
На ціну СО2 в ЄС суттєво впливає політична підтримка, – дослідження

Представники промисловості мають іншу думку