Дніпряни скаржаться на брудне повітря й чорний осад на вікнах: у чім причина Скриншот із відео

Дніпряни скаржаться на брудне повітря й чорний осад на вікнах: у чім причина

Олена Яценьо

Рівень забруднення повітря біля місцевого заводу характеризується як "шкідливий"

У Дніпрі місцеві жителі скаржаться на сильні викиди від Дніпровського металургійного заводу, через які повітря настільки забруднено, що шибки вікон покриває чорний осад.

Із цим самі дніпряни діляться в місцевих телеграм-каналах, пише "Телеграф". Зокрема, на одному з них опубліковано відео з густим димом і загравою над підприємством "Дніпровський металургійний завод".

За словами місцевих, після викидів заводу на шибках їхніх вікон залишається чорний осад, який марно змивати — він з’являється знову.

Окрім того, жителі Дніпра вказують на неприємний запах і непомітні для ока загрози, як-от проникнення в організм людини РM2.5 – частинок до 2,5 мкм у діаметрі, які можуть завдавати серйозної шкоди здоров'ю. Насамперед страждають дихальна та кровоносна системи.

За даними моніторингової станції, рівень забруднення повітря біля самого заводу понад 150 одиниць і характеризується як "шкідливий". Водночас частина датчиків фіксує навколо помаранчевий рівень небезпеки — шкідливий для чутливих груп населення.

Також онлайн-камери спостереження показують, що вдень завод димить менше, ніж на нічному відео, але все одно над ним висить чадна хмара, яка відрізняється від неба за кольором.

Водночас ЕкоПолітиці на підприємстві повідомили, що Дніпровський металургійний завод працює відповідно до вимог законодавства. За результатами численних перевірок контрольних органів, не виявлено перевищення рівня викидів із боку підприємства. На кордоні санітарно-захисної зони підприємства встановлено три станції моніторингу стану атмосферного повітря. Ознайомитися з їхніми показаннями можна на сайті підприємства.

Водночас система спостереження SaveEcobot розташована за кілька кілометрів від ДМЗ та фіксує викиди промислових підприємств половини правобережної частини міста, викиди міського транспорту та інших джерел.

Щодо опублікованого відео, то в підприємстві зазначили, що це нормальний технологічний процес коксохімічного майданчика ДМЗ. "Ця хмара — біла пара, що утворюється в результаті гасіння коксу", — прокоментували там.

Раніше ЕкоПолітика писала, що жителі Кривого Рогу (Дніпропетровська обл.) масово скаржаться на підвищену кількість червоного пилу, який забруднює атмосферне повітря й осідає на все навколо.

Читайте також
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини

В Держгеокадастрі запевнили, що порушень використання та оформлення ділянок не виявлено