Дніпровський меткомбінат зобов’язують пройти екологічний аудит Укрінформ

Дніпровський меткомбінат зобов’язують пройти екологічний аудит

Олекса Франко

Підприємство оголосило про намір збільшити обсяги викидів у грудні 2020 року

Незважаючи на відмову ПАТ "Дніпровський металургійний комбінат" отримувати дозвіл на збільшення обсягів викидів у повітря, підприємство все одно має пройти обов’язковий екологічний аудит.

На цьому наголошує голова Кам’янської міської екологічної комісії Олександр Лукашов.

За його словами, робота комбінату є важливою для міста, адже забезпечує тисячі робочих місць і податкові надходження до бюджету. Проте господарська діяльність ДМК, як зауважує Олександр Лукашов, має здійснюватися тільки в межах екологічних норм, встановлених чинним законодавством.

"І екологічна комісія, і мешканці Кам’янського мають знати реальні обсяги шкідливих викидів, які здійснює "Дніпровський металургійний комбінат". Це дасть відповідь за питання, чи дотримується підприємство чинних норм законодавства. Місто зацікавлене в його роботі. Проте ця діяльність не має виходити за межі закону", – говорить очільник екологічної комісії.

Станом на сьогодні ПАТ "Дніпровський металургійний комбінат" є банкрутом. Це означає, що підприємство здійснює лише поточну господарську і виробничу діяльність. Водночас інвестиційні та довгострокові проєкти не реалізуються. Таке положення, зазначає Олександр Лукашов, може стати підґрунтям для відмови у проведенні екологічного аудиту.

"Посилаючись на брак фінансування, комбінат може просто відмовитися проводити такий аудит. Не відкидаю того, що для проведення перевірки знадобиться сприяння небайдужих громадян – представників бізнесу, громадських організацій, комерційних структур. Це непопулярний крок. Проте він може бути найбільш дієвим для подальших зрушень на шляху до поліпшення екології міста. В іншому разі можемо скільки завгодно в порожнечу обурюватися задимленням, що йде від ДМК", – зазначає депутат.

Олександр Лукашов запропонував зміни до Закону України "Про екологічний аудит". Вони передбачають обов’язкове проведення аудиту для підприємств металургії та гірничо-металургійного комплексу, що мають наміри збільшити об’єми викидів у повітря. Також ініціативою передбачено обов’язок замовника аудиту публікувати його результати для вільного ознайомлення громадськістю.

"Якби така норма була внесена в Закон і діяла, то відразу після оголошення намірів про збільшення викидів ДМК мав би пройти екологічну перевірку. Нині бачимо негативні наслідки відсутності такої норми", – говорить очільник екологічної комісії.

ПАТ "Дніпровський металургійний комбінат" оголосило про намір збільшити обсяги викидів у грудні 2020 року. Підприємство запланувало трикратний приріст – з 80 тис. тонн до 240 тис. тонн шкідливих речовин. Такі наміри викликали обурення громади міста, оскільки підприємство є ключовим забрудником – на нього випадає 94% всіх шкідливих викидів в атмосферу.

Після втручання в ситуацію очільника міста Кам’янського, екологічної комісії та громадськості комбінат заявив про відмову від отримання відповідних дозволів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у 2021 році Державна екологічна інспекція проведе приблизно 30 планових перевірок найбільших забруднювачів у Дніпропетровській області.

Читайте також
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу

Через будівництво DRI-заводу вартість тонни сталі підвищиться приблизно на €50

Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року
Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року

У Китаї металургійна промисловість уже включена в 6 із 8 регіональних вуглецевих ринків

Австралія може стати новим осередком зеленої металургії
Австралія може стати новим осередком зеленої металургії

Для виробництва однієї тонни зеленої сталі потрібно 3,6 МВт-год електроенергії

Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії
Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії

MENA може стати світовим лідером з експорту екологічно чистого чавуну