Держводагентство "перезавантажать": що це означає для водної політики України Unsplash

Держводагентство "перезавантажать": що це означає для водної політики України

Зоряна Бердник

Водний менеджмент стане ефективним, запевнили в Міндовкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів заявило про реформування водної політики та Державного агентства водних ресурсів.

Про це пресслужба Міндовкілля, під управлінням якого перебуває Держводагентство, повідомила у Facebook 9 березня.

"Міндовкілля розпочинає процес "перезавантаження" водної політики та Держводагентства. Нова концепція розвитку посилить водний менеджмент і зробить його націленим на досягнення екологічних цілей, поліпшення стану вод і протипаводковий захист", – зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Зокрема, Кабінет міністрів забере в Держводагентства невластиві для нього функції з гідротехнічної меліорації земель і передасть їх новоствореному Міністерству аграрної політики та продовольства.

За словами Абрамовського, у Міндовкілля вивчили досвід колег із Франції, Польщі, Угорщини, Іспанії та Австралії, який показує різні практики управління від винятково басейнових до змішаних. З'ясували, що більшість країн дотримуються інтегрованого принципу управління річковими басейнами та розділення функцій і завдань з управління водними ресурсами, їх охорони й відтворення з функціями та завданнями розвитку галузі меліорації земель. А функція гідротехнічної меліорації в більшості країн покладається саме на державні органи з управління сільським господарством.

Також такі функції, що є важливими для забезпечення продовольчої безпеки в Україні, як зрошення та осушення, теж перейдуть до Мінагрополітики.

Агентство натомість затверджуватиме правила й регулюватиме режими роботи водосховищ, водойм і використання водних ресурсів в умовах кліматичних змін і маловоддя. Воно також впроваджуватиме протипаводковий захист для зменшення негативних наслідків паводків та управління ризиками затоплення.

Тобто, наголошують у Міндовкілля, Держводагентство стане цілком орієнтованим на впровадження водної політики за інтегрованим принципом із застосуванням кліматично стійких підходів до управління водними ресурсами.

"Нарешті водний менеджмент стане ефективним. Водна політика формуватиметься за принципами Водної рамкової директиви ЄС", – запевнили в міністерстві.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, агентства водних і лісових ресурсів не передали Міністерству аграрної політики та продовольства України, а залишили у віданні Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Читайте також
В Держводагентстві призначили нового керівника: що про нього відомо
В Держводагентстві призначили нового керівника: що про нього відомо

З червня 2022 року Янчук був заступником міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

Кабмін призначив голову Держводагентства та його заступників
Кабмін призначив голову Держводагентства та його заступників

Кадрові ротації в агентстві провели наприкінці минулого тижня

Держводагентство хочуть забрати з-під підпорядкування Міндовкілля: активісти проти
Держводагентство хочуть забрати з-під підпорядкування Міндовкілля: активісти проти

Вважають, що чергова оптимізація центральних органів виконавчої влади може призвести до блокування й затримки впровадження важливих Директив ЄС

Перша в Україні лабораторія моніторингу вод отримала міжнародний сертифікат ЄС
Перша в Україні лабораторія моніторингу вод отримала міжнародний сертифікат ЄС

Відтепер її робота визнається як на національному, так і на міжнародному рівнях