Держекоінспекція отримала повноваження контролювати забруднення моря shutterstock

Держекоінспекція отримала повноваження контролювати забруднення моря

Людмила Гончаренко

Згідно з постановою у разі виявлення скидання із судна забруднюючих речовин, Адміністрація рибного порту повідомляє про цей факт Держекоінспекцію

Інспектори Державної екологічної інспекції отримали можливість контролювати забруднення моря у місцях базування суден флоту рибної промисловості.

Про це повідомляє голова Держекоінспекції Андрій Мальований на своїй Facebook-сторінці.

Це стало можливим з прийняттям Кабінетом Міністрів України постанови про затвердження Порядку взаємодії адміністрації морських рибних портів, портопунктів, місць базування суден флоту рибної промисловості та Державної екологічної інспекції із забезпечення дотримання законодавства про охорону навколишнього природного середовища у разі виявлення випадків скидання суднами (плавзасобами) забруднюючих речовин у межах акваторії порту, портопунктів, місць базування суден. Проект цього документу розробили фахівці ДЕІ, зазначає Мальований.

Згідно з постановою у разі виявлення скидання із судна забруднюючих речовин, Адміністрація рибного порту повідомляє про цей факт Держекоінспекцію. Після цього ДЕІ розпочинає перевірку, під час якої здійснює відбір проб води та їх дослідження у лабораторії. У разі виявлення відхилень від встановлених законодавством норм, інспекція вживає заходів відносно капітана судна або судновласника.

Протягом доби з моменту ліквідації виявленого забруднення адміністрація надаватиме до Держекоінспекції опис здійснених заходів та інформацію щодо кількості забруднюючих речовин. 

У повідомленні наголошується на тому, що документ встановлює чіткий та єдиний механізм взаємодії адміністрації рибних портів, портопунктів та інших місць базування суден флоту рибної промисловості з Державною екоінспекцією. На думку очільника ДЕІ, це дозволить забезпечити прозоре та неупереджене проведення перевірок.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що "Київводоканал" здійснює скид брудних стічних вод у Дніпро: екоінспектори виявили у зразках проб води перевищення концентрацій забруднювальних речовин.

Читайте також
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів

Міндовкілля неспроможне виправити кризу екоконтролю – PAEW
Міндовкілля неспроможне виправити кризу екоконтролю – PAEW

Держекоінспекцію варто перетворити на екологічне агенство