Гроші зі сміття: Хмельницький заробив 6 мільйонів на виробництві енергії з метану Фото: Микола Ваврищук

Гроші зі сміття: Хмельницький заробив 6 мільйонів на виробництві енергії з метану

Олена Яценьо

У повітрі міста поменшало шкідливих сполук

Місто Хмельницький за чотири роки заробило понад 6 мільйонів гривень на виробництві електроенергії зі звалищного газу, який видобувають на місцевому полігоні твердих побутових відходів.

Про те, скільки грошей заробило комунальне підприємство міста від переробки природного газу-метану на полігоні для сміття, розповів на своїй сторінці у фейсбуці заступник хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

За його словами, на звалищі пробурено 80 свердловин завглибшки 12 метрів, з яких біогазова установка викачує газ і переробляє його на електроенергію. Далі енергію комунальне підприємство "Спецкомунтранс" продає в мережу за "зеленим тарифом".

"За годину установка викачує 300 м³ метану, після переробки це близько 500 кВт електроенергії. Договором передбачено, що 13% отриманих коштів отримує комунальне підприємство "Спецкомунтранс"", - зазначив Ваврищук.

Усього за час роботи установки згенеровано понад 9 500 000 кВт/год, а надходження коштів від ТОВ "Біогаз Енерджі" становило понад 6 мільйонів гривень. Тільки у 2021 році підприємство заробило 2 мільйони гривень. Вторговані кошти, як додав заступник мера, спрямовують на потреби хмельницького полігону.

Наголошується, що на сам комплекс місто не витрачалося, оскільки це інвестиція.

Також Ваврищук додав, що згідно зі звітом про виконання заходів "Плану дій зі сталого енергетичного розвитку м. Хмельницького" за 2016-2020 роки було скорочено викиди CO2 на 405 032 тонни.

Крім того, що в повітрі поменшало шкідливих сполук, завдяки роботі біогазової установки на полігоні зменшилася кількість пожеж.

Раніше ЕкоПолітика писала, що черкаське комунальне підприємство "Екологія" почало переробляти відходи рослинного та іншого походження на альтернативне паливо, яке будуть використовувати для вироблення теплової та електричної енергії.

Читайте також
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника

Для підтвердження наявності скотомогильника необхідно провести експертизу

На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк
На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк

У парку будуть працювати сміттєпереробний завод та завод з виготовлення спирту з кукурудзи