День Землі 2021: що потрібно знати про всесвітню екологічну подію

День Землі 2021: що потрібно знати про всесвітню екологічну подію

Зоряна Бердник

Цьогоріч свято відзначається в рік біорізноманіття

У четвер, 22 квітня, світова спільнота відзначає Міжнародний день Матері-Землі (International Mother Earth Day).

ЕкоПолітика розповідає про історію виникнення свята, традиції святкування та цікаві факти про День Землі.

Коли відзначають День Землі: дата святкування

Всесвітній день Землі відзначають щороку в усьому світі 22 квітня. У 2021-му ця дата випадає на четвер. Не варто плутати це свято із Днем Землі у день весняного рівнодення (21 березня) і всесвітньою акцією "Година Землі".

День Землі: історія створення свята

Історія цього свята бере початок в США, де 1970 року започаткували Щорічний тиждень Землі (третій тиждень квітня). Акція стала дуже популярною серед населення, а її засновник, сенатор Гейлорд Нельсон, був відзначений високою державною нагородою.

Перший День Землі відсвяткували у 1970 році, тоді 20 мільйонів американців — це 10% від загальної чисельності населення Сполучених Штатів на той час — вийшли на вулиці, у парки й аудиторії, протестуючи проти погіршення стану довкілля. Тоді американський політик і активіст сенатор Гайлорд Нельсон створив групу зі студентів на чолі з 25-річним Деном Гейзом із Гарварду.

У результаті протесту у США створили Агентство з охорони навколишнього середовища й ухвалили низку законів про чисте повітря, чисту воду та види, які зникають. "Це була гра, але це спрацювало", — згадував сенатор Гейлорд Нельсон.

До 1990 року День Землі став глобальним — його святкували 200 мільйонів людей у 141 країні. День Землі дав величезний імпульс зусиллям з утилізації відходів в усьому світі та допоміг підготувати ґрунт для саміту Землі ООН 1992 року в Ріо-де-Жанейро.

У 2009 році з ініціативою зробити свято міжнародним виступила Болівія на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Відтоді День Матері-Землі відзначають у багатьох країнах.

День Землі: традиція святкування

Цього дня в різних куточках світу проводять усілякі акції та освітні заходи, щоб привернути увагу людей до глобальних проблем на Землі. Небайдужі організації та люди проводять різноманітні флешмоби та заходи, присвячені відповідальному споживанню, екологічним проблемам тощо. Організовуються безліч виставок, конференцій, акцій із перекриття руху на жвавих вулицях мегаполісів, прибирання сміття та висадки дерев.

Екологічні заходи зазвичай відбуваються не тільки 22 квітня, а щонайменше протягом одного тижня. Також щорічно фахівці з різних країн світу збираються за круглим столом для обговорення глобальних проблем в екології.

Крім того, заведено дзвонити в Дзвін миру, який закликає людей звернути увагу на красу планети та необхідність її захисту.

Як відзначають День Землі 2021

Щороку ООН присвячує міжнародний День Землі якійсь певній тематиці. Цьогоріч День Матері-Землі відзначається в рік біорізноманіття. Тема святкування Дня землі цього року звучить так: "Відновимо нашу планету" (Restore Our Earth).

"Незважаючи на всі зусилля, що робляться, зміни у сфері різноманітності у всьому світі відбуваються катастрофічними темпами. Згідно з оцінками, близько мільйона видів тварин і рослин нині перебувають під загрозою зникнення. Наше головне завдання сьогодні — запобігти поширенню COVID-19. У довгостроковій перспективі важливо розв’язати проблему місця існування та втрати біорізноманіття. Цю боротьбу ми ведемо разом із нашою Землею", — йдеться на сайті Організації Об’єднаних Націй.

Президент США Джо Байден до Дня Землі запросив 40 світових лідерів на віртуальний саміт, присвячений кліматичним змінам і пройде 22-23 квітня. Паралельно пройде онлайн-івент Earth Day Live.

Цього року Google знову представив святковий дудл, який присвятив Дню Землі. Відео дудла про те, як дерева висаджуються в природному середовищі існування. Торік компанія Google зробила тематичний дудл у вигляді бджоли, звернувши увагу на масове вимирання бджіл.

Google

Цікаві факти про День Землі
  • Символом Дня Землі є грецька буква Θ (Тета) зеленого кольору на білому тлі.
  • У Дня Землі є свої символи: неофіційний прапор – це фото планети з космосу на синьому тлі, а також Дзвін миру.
  • Є ще одне схоже свято – День Землі в день весняного рівнодення, який святкують 21 березня. Різниця між ними в тематиці: перше присвячене гуманістичній спрямованості, друге – екологічній.
  • День Землі – це не один святковий день, а цілий план заходів. Багато джерел називають його "Тижнем Землі", а деякі країни починають відзначати свято з початку весняного рівнодення.
  • Щороку День Землі відзначають у 193 країнах світу.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 27 березня в межах всесвітньої акції "Година Землі" люди у всьому світі на годину символічно вимкнули освітлення та електронні прилади. Цього дня так зробили мільйони людей, щоб привернути увагу до екологічних проблем.

Читайте також
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох

Екоактивісти закликають припинити заліснення Олександрівської балки та створити заказник

Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року
Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року

Понад 80% європейських ареалів перебувають у “поганому” стані

Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох
Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох

За останні 30 років розмір квітки зменшився на 10%, а кількість нектару на 20%

На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи
На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи

У Голосіївському нацпарку у 2022 році знайшли численні популяції сну чорніючого та розкритого