День енергоефективності в Україні: 9 порад, як зберегти тепло вдома Shutterstock

День енергоефективності в Україні: 9 порад, як зберегти тепло вдома

Олена Яценьо

Які прості речі допоможуть зробити житло більш енергоефективним

Уже вшосте в Україні 5 жовтня проводиться День енергоефективності, який покликаний привернути увагу людей до важливості заощадження енергії та навчити приватних і комерційних споживачів раціональніше використовувати енергоносії.

Відзначати цей день почали із 2016 року. Відтоді в нашій країні за допомогою держави та підтримки міжнародних партнерів реалізовано чимало програм з енергоефективних заходів.

З нагоди Дня енергоефективності ЕкоПолітика з посиланням на Energy Evolution UA пропонує кілька ідей, як зберегти тепло в помешканні.

1. Не перекривайте дорогу теплу. Радіаторні екрани, довгі штори чи жалюзі, невдало розставлені меблі та інші речі, розташовані перед радіаторами, поглинають до 20% теплової енергії.

2. Заклейте щілини у вікнах. Близько 40% тепла, що надходить у приміщення, втрачається взимку через вікна. Елементарні заходи з теплоізоляції допоможуть підвищити температуру у квартирі на 4-5° С.

3. Наклейте фольгу на обидві сторони ДСП та розмістіть на стіні за батареєю. Це підвищить тепловіддачу радіатора на 20%. Водночас витрати на опалення приміщення зменшуються на 4%.

4. Не перегрівайте приміщення – вдягайся тепліше. За завищеної кімнатної температури зростає ризик простудних захворювань. За даними лікарів, сон у прохолодному приміщенні корисніший.

5. Провітрюйте приміщення протягом 10-15 хвилин. Через привідчинені впродовж багатьох годин вікна значно втрачається тепло. Краще провітрювати протягом 10-15 хвилин за широко відчиненого вікна.

6. Поставте лічильники. Витрати на опалення приміщення зменшуються до 40%, якщо мати індивідуальне опалення або лічильники тепла.

7. Зачиняйте двері в під’їзді. Тепловтрати через відчинені двері та розбиті вікна в під'їзді становлять 5-15% від сумарних теплових втрат будинку.

8. Поставте склопакети. Склопакети мають такий опір теплопередачі, як цегляна стіна завтовшки 50 см, і мають надвисокий ступінь теплоізоляції, що скорочує втрати тепла до 50%.

9. Використовуйте жалюзі. Жалюзі або короткі штори допоможуть скоротити втрати тепла на 8-15%, яке виходить через скло.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у серпні 2021 року Міністерство розвитку громад і територій України запустило Платформу з енергоефективності.

Цей ресурс містить усю необхідну інформацію про реформу енергоефективності, інструменти для проведення заходів з енергоефективності в різних сферах, а також базу знань для навчання профільних спеціалістів.

На платформі також можна порахувати витрати на тепло, електроенергію та визначити приблизну вартість енергомодернізації. А ще — дізнатися про найкращі практики та шляхи економії енергії. Окрім того, споживачі мають змогу знайти партнерів для якісної реалізації енергоефективних заходів.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"

У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації
У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації

Київ та NEFCO співпрацюють з 2014 року та разом реалізували десятки проєктів комплексної та часткової енергомодернізації

У Кривому Розі підвищили енергоефективність шахти "Гігант-Глибока"
У Кривому Розі підвищили енергоефективність шахти "Гігант-Глибока"

Модернізація дозволить економити 4,6 мільйона гривень на рік