День без автомобіля у Парижі: шуму і бруду поменшало

День без автомобіля у Парижі: шуму і бруду поменшало

Людмила Гончаренко

Безавтомобільною ініціативою жителі задоволені

У минулу неділю, 19 вересня, в Парижі відбувся вже традиційний "день без автомобіля". В цьому році в столиці Франції він отримав назву "Париж дихає". 

Про це повідомляє Reuters.

Багато парижан та гостей міста гуляли цієї неділі по Єлисейських полях, оскільки в цей день, вільний від автомобілів, прибрали більшу частину руху з вулиць французької столиці.

Більшість місцевих жителів підтримало цю екоініціативу, хоча були і невдоволені. 

“Стало менше шуму, повітря чистіше. Для нас – це нагода прогулятися Єлисейськими полями і побачити Тріумфальну арку не з тротуару. Як же приємно споглядати краєвиди міста. А сьогодні воно дещо незвичайне”, – поділилась враженнями Анні Матушевська, жителька Парижа.

“Паркування коштує 8-10 євро за годину. І вони ще кажуть нам їхати до Парижа громадським транспортом. Приміські потяги нагадують вагони для худоби, у них немає кондиціонерів і решти зручностей. Тож день без авто – це складно. У парижан усе добре всередині їхнього периметру. А що там зовні – їх не обходить”, – висловив обурення Патрис, житель передмістя французької столиці.

Обмеження для водіїв діяло від 11 до 18 години. Авторух заборонили по всьому місту, окрім кільцевої. Виняток діяв лише для громадського і спецтранспорту. Порушникам загрожував штраф у розмірі 135 євро. На в'їзді до міста поліцейські завертали водіїв та пропонували їм припаркуватися на найближчій автостоянці.

У 2015 році Париж провів свій перший день без автомобілів у центральній частині міста, а в 2017 році ініціативу підтримали й інші райони в межах міста.

Мер Парижу Анн Ідальго в останні роки все більше прагне обмежити рух автотранспорту. У місті автомобілям дозволено рухатися до 30-ти кілометрів за годину. Багато вулиць стали пішохідними.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що вищий адміністративний суд Франції оштрафував державу на 10 мільйонів євро за не досить ефективну боротьбу із забрудненням повітря в мегаполісах.

Читайте також
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд

У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки