Декарбонізація будівництва потребує нових екологічних підходів – “Метінвест”

Декарбонізація будівництва потребує нових екологічних підходів – “Метінвест”

Катерина Бєлоусова

У 2022 році викиди будівельної галузі пов'язані з енергетикою на 2% перевищили "допандемійний" пік

Керівник напрямку розвитку нових продуктів “Метінвесту” Владислав Горбатенко розповів, що декарбонізація будівельної галузі потребує нових підходів до будівництва для зменшення кількості цементу, бетону, а також споживання енергії.

Галузь створює близько 40% усіх світових викидів парникових газів, однак ініціативи з її декарбонізації здебільшого мають рекомендаційний характер і поки що не допомогають досягти значного прогресу, повідомляє “Метінвест”.

Горбатенко підкреслив, що цементна промисловість випереджає чорну металургію за кількістю глобальних викидів вуглецю. Окрім того, більша частина світової сталевої продукції використовується саме у будівництві, що робить галузь флагманом кліматичних змін. Також будівництво та пов'язана з ним промисловість споживає близько 40% виробленої енергії.

Він розповів, що основні екологічні ініціативи у будівництві передбачають:

  • зниження частини залізобетонного будівництва на користь сталевих та стале-залізобетонних рішень для зменшення споживання цементу та бетону;  
  • зниження металомісткості споруд, зокрема завдяки раціональному проєктуванню та використанню високоміцних видів сталевого прокату для зменшення споживання сталі;  
  • розробку нових типів металоконструкцій, методів з'єднання, зведення та підвищення енергоефективності будівель для зниження споживання енергоресурсів під час будівництва та обслуговування.  

Горбатенко зазначив, що, за даними Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP), для серйозного поліпшення ситуації з парниковими газами в будівельному секторі до 2050 року, також потрібно:

  • зменшити вуглецевий слід у виробництві будматеріалів;
  • збільшити інвестиції в енергоефективність;
  • підвищити політичні зобов'язання країн у галузі захисту довкілля. 

Він додав, що у 2022 році експлуатаційні викиди вуглекислого газу у сфері будівництва та нерухомості, пов'язані з енергетикою, збільшилися до 10 Гт, що на 5% більше, ніж у 2020 році, і на 2% більше "допандемійного" піку. 

“Усі галузі будівництва та нерухомості повинні реалізувати політики нульового викиду вуглецю (як для існуючих, так і для нових споруд), а виробники будівельних матеріалів повинні забезпечити декарбонізацію протягом усього ланцюжка виготовлення”, – сказав він.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіті Міжнародної фінансової корпорації (IFC) показав, що використання зелених технологій у виробництві цементу допоможе зменшити викиди на 20%, що сприятиме декарбонізації будівельного сектору.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС