ДЕІ подала запит на проведення позапланової перевірки АМКР після аварії 23 червня shutterstock

ДЕІ подала запит на проведення позапланової перевірки АМКР після аварії 23 червня

Ганна Велика

Дозвіл на її проведення має дати міністр Руслан Стрілець

Державна екологічна інспекція Придніпровського округу спрямувала лист із вимогою проведення позапланової перевірки гірничо-металургійного комбінату “АрселорМіттал Кривий Ріг” для з’ясування повного переліку причин, які призвели до аварійного викиду коксового газу в атмосферне повітря у неділю, 23 червня.

Про це повідомила заступниця голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олена Криворучкіна у Facebook.

Вона наголосила, що позапланова перевірка можлива виключно за погодженням з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та особисто з міністром Русланом Стрільцем і оперативність та об’єктивність такої перевірки знаходиться виключно у його зоні відповідальності.

Депутатка також розповіла, що попередня версія причин аварії підтвердилася: сталося раптове знеструмлення виробничих потужностей від ДТЕК. Через надмірно високі температури розпеченого коксу та коксового газу загорілося обладнання коксового цеху №1. Працівники коксохіму вимушені були вдатися до ряду кризових технологічних дій, що і призвело до раптового викиду до атмосферного повітря коксового газу та його небезпечних сполук. О 8 годині ранку займання ліквідували.

Олена Криворучкіна повідомила, що в день аварії концентрації шкідливих речовин у повітрі міста значно перевищували допустимі значення, але вже о 7:40 повернулися до норми. Тому будь-яка загроза життю та здоров'ю місцевих мешканців, пов'язана з недільною аварією на підприємстві, наразі відсутня.

Заступниця голови екокомітету нагадала, що дозвіл на викиди забруднюючих речовин коксохімічному виробництву надавало саме Міндовкілля.

“Тому важливо обʼєктивно зʼясувати чи такий шалений викид зумовлений виключно знеструмленням виробництва та позаштатною ситуацією, чи були інші причини, на які Міндовкілля закрило очі, видаючи ліцензію?”, – наголосила вона.

Як вже повідомляла ЕкоПолітика, у неділю, 23 червня, Кривий Ріг та навколишні громади накрило щільним димом через аварію на АМКР.

Читайте також
На ДМЗ проведуть позапланову перевірку через численні скарги від мешканців Дніпра 
На ДМЗ проведуть позапланову перевірку через численні скарги від мешканців Дніпра 

Про її результати екочиновники пообіцяли повідомити додатково

На АМКР проведуть позапланову перевірку через аварійний викид забруднюючих речовин
На АМКР проведуть позапланову перевірку через аварійний викид забруднюючих речовин

Попередньою причиною аварійного викиду забруднюючих  речовин у повітря вважають раптове знеструмлення виробничих потужностей від ДТЕК

Кривий Ріг накрило щільним димом через аварію на АМКР
Кривий Ріг накрило щільним димом через аварію на АМКР

Наразі концентрації забруднюючих речовин уже знаходяться у межах норми

Екологічні збитки внаслідок обстрілу порту в Одеській області становлять майже 309 млн грн
Екологічні збитки внаслідок обстрілу порту в Одеській області становлять майже 309 млн грн

Внаслідок вибуху в атмосферу потрапило понад 36 тис. тонн діоксиду вуглецю