Де в Україні виробляють найбільше "зеленої" енергії shutterstock

Де в Україні виробляють найбільше "зеленої" енергії

Іван Шевчук

Південні регіони України мають багато сонця та вітру і лідирують у розвитку ВДЕ

За підсумками 2021 року найбільша встановлена потужність вітряних електростанцій зафіксована у Запорізькій області, а біомасових та біогазових – на Хмельниччині.

Про це можна дізнатися, переглянувши карту українських рекордів, яку щойно опублікувало інтернет-видання "Слово і діло".

Серед регіональних рекордів є і ті, що стосуються "зеленої" енергетики та енергозбереження. Зокрема лідером з вітрової генерації була визнана Запорізька область. Станом на сьогодні тут встановлено вітрові електростанції загальною потужністю 595,8 Мвт. Це більше ніж третина усієї вітряної електроенергії у країні.

При цьому слід зауважити, що в Україні найбільшу долю ВДЕ-генерацію дають сонячні електростанції, котрі також доволі поширені на Запоріжжі. Втім за сумарним показником ВДЕ область поступається своїм сусідам Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областям. Дніпропетровщина якраз і є абсолютним лідером з ВДЕ-генерації з встановленими потужностями понад 1160 МВт. Цей факт не відбито у рейтингу "Слова і діла", оскільки Дніпропетровська область фігурує там як тріумфатор у іншій номінації – тут досягли найбільшого у країні обсягу. реалізованої промислової продукції.

Тим часом Хмельницька область з доволі скромними показниками загальної ВДЕ-генерації, вийшла на лідируючі позиції за потужністю біомасових та біогазових електростанцій. Її показник -  36,4 Мвт – зовсім не велетенський. Втім, зважаючи на чималий потенціал біоенергетики в Україні, його можна вважати певною заявкою на успіх.

А от Миколаївська область, котра за потужністю ВДЕ поступається лише Дніпропетровській, має ще одне досягнення, яке справляє добрий вплив на екологію. Тут зафіксовано найвищий рівень оснащення багатоквартирних житлових будинків лічильниками теплоенергії – 98,7%. А це вже певний інструмент для того, щоб люди почали заощаджувати тепло. Це дозволить їм не лише зберегти власні фінансові ресурси, але й зменшити викид парникових газів у атмосферу.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Україні частка ВДЕ у 2022 році зросте ще на 17%.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності