ДБР розкрило незаконну схему вирубки лісу на Прикарпатті зі збитками у 250 млн грн shutterstock

ДБР розкрило незаконну схему вирубки лісу на Прикарпатті зі збитками у 250 млн грн

Єлизавета Волкотруб

Сума збитків становить 250 млн грн

У Івано-Франківській області посадовцям державного підприємства "Кутське лісове господарство" повідомлено про підозру у незаконнонній вирубці лісу на суму 250 млн грн на території Національного природного парку "Гуцульщина".

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Як стало відомо, посадовці, не маючи жодних дозволів та погоджень, видавали документи для проведення рубок на ділянках, які вже понад 20 років не перебували в підпорядкуванні лісового господарства і належали до складу Національного парку.

Зрубану деревину вони продавали місцевим, а потім привласнювали отримані гроші. Ця незаконна діяльність тривала протягом кількох років і призвела до екологічних збитків на суму майже 250 млн грн.

Зазначається, що до складу групи, яка була створена у 2018 році, крім керівника підприємства входили: виконувач обов'язків головного лісничого, лісничий та інженер з охорони та захисту лісу. Вони незаконно санкціонували та забезпечили рубку цінних дерев різних порід.

Учасникам злочинної групи повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем та у незаконній порубці та збуті дерев на території природно-заповідного фонду (ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 246 КК України).

Повідомляється, що до суду було подано клопотання про обрання фігурантам запобіжних заходів та цивільний позов для відшкодування завданих збитків.

Як повідомляла Екополітика раніше, у Чернівецькій області Путильський лісгосп відшкодував 3,3 мільйона гривень збитків за незаконну вирубку на території зоологічного заказника місцевого значення "Зубровиця".

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік