ДБР передало до суду одразу дві справи про незаконну вирубку лісу на 5,2 млн грн shutterstock

ДБР передало до суду одразу дві справи про незаконну вирубку лісу на 5,2 млн грн

Ганна Велика

Порушникам загрожує позбавлення волі на строк від 6 до 10 років

Працівники ДБР направили до суду два обвинувальних акти у справах про незаконну рубку дерев: перший – щодо посадовця одного з лісових господарств на Закарпатті, який завдав шкоди на 1,5 млн грн, другий – щодо лісничого та двох майстрів лісу Берегометського лісомисливського господарства, які спричинили збитки державі на майже 3,7 млн грн.

Про це повідомило Державне бюро розслідувань.

Фігурант першої справи не зробив нічого для попередження незаконних рубок, виявлення та притягнення до відповідальності правопорушників, не доповідав керівництву про протиправні рубки. Його бездіяльність призвела до знищення 80 дерев різних порід без дозволів та лісорубних квитків на кількох ділянках лісництва.

Лісничий навіть намагався приховати злочин – поставив на пнях самовільно зрубаних дерев відтиски клейма, хоча жодних дозвільних документів на такі дії не було. Його звинувачують у зловживанні службовим становищем та неналежному виконанні обов’язків (ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 367 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років.

Суд обрав посадовцю запобіжний захід та відсторонив його від виконання обов’язків. Для відшкодування завданих збитків ДБР заявило цивільний позов на суму завданої шкоди.

Фігуранти другої справи підробляли документи щодо необхідності проведення санітарно-вибіркових рубок дерев, які були здоровими та не мали б бути зрубані. Вони вказували у документах неправдиві дані щодо стану та об’єму зрубаної деревини, аби штучно створити її надлишок.

Безпосередньою вирубкою лісу займалася приватна фірма рідної сестри лісничого. Він сам керував роботами начебто від її імені та укладав договори з лісгоспом. За такою схемою зловмисникам вдалося протиправно зрубати, а згодом продати 206 дерев.

Посадовців-порушників звільнили. Щоб відшкодувати державі завдані збитки, суд, зокрема, наклав арешт на їхні транспортні засоби.

Ділків звинувачують у перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене організованою групою осіб, службовому підробленні за попередньою змовою групою осіб та у незаконній порубці дерев у лісах, вчинених повторно, що спричинило тяжкі наслідки, за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 246 КК України). Санкція статтей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Раніше ЕкоПолітика вже повідомляла про фігурантів другої справи, злочинну діяльність яких викрило ДБР. Менше ніж за місяць працівники бюро завершили досудове розслідування цієї справи.

Читайте також
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу

Вони звернулися до уряду, Державної регуляторної служби та Офісу президента з пропозицією щодо врегулювання проблеми

Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році
Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році

Переважна більшість із них стосуються лісової галузі

Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн
Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн

Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі

На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки
На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки

Вони можуть опинитися за ґратами на строк до 6 років