Данія запроваджує перший у Європі податок на викиди СО2 у сільському господарстві shutterstock

Данія запроваджує перший у Європі податок на викиди СО2 у сільському господарстві

Ганна Велика

Фермери будуть зобов’язані його сплачувати, починаючи з 2023 року

Уряд Данії 25 червня затвердив запровадження першого в Європі податку на викиди вуглекислого газу в сільському господарстві. З 2030 року фермери мають сплачувати 120 данських крон (€16) за метричну тонну викидів в еквіваленті вуглекислого газу, а з 2035 року ставка підвищиться майже втричі – до 300 крон (€40).

Про це пише Politico.

Прийняттю цього рішення передували переговори з данськими фермерськими та природоохоронними групами протягом 5 місяців. Результатом стала підписана в понеділок ввечері, 24 червня, угода.

Видання також повідомляє, що данський уряд зобов’язався виділити €5,3 млрд на заліснення 250 тис. га сільськогосподарських земель до 2045 року, зарезервувати 140 тис. га низинних земель до 2030 року і викупити певні фермерські господарства для скорочення викидів азоту.

Міністерка економіки Данії Стефані Лосе заявила, що угода "стане основою для історичної реорганізації та реструктуризації земельних ресурсів і виробництва продуктів харчування в Данії". Документ ще має схвалити парламент, який збереться після літніх канікул.

У своєму матеріалі Politico зазначили, що Данія є гігантом експорту свинини та молочної продукції, і прогнозується, що до 2030 року на сільське господарство у країні припадатиме 46% викидів.

Експерти вважають, що податок на викиди вуглецю скоротить викиди на 1,8 млн тонн у 2030 році – вже в перший рік його дії. Це дозволить Данії досягти своєї мети – скоротити 70% загальних викидів до цього року.

Раніше ЕкоПолітика інформувала, що Данія хоче повністю відмовитися від природного газу до 2030 року.

Читайте також
Німеччина змінює два фундаментальних принципи схеми субсидування ВДЕ
Німеччина змінює два фундаментальних принципи схеми субсидування ВДЕ

Також вже є деталізований план будівництва резервних електростанцій

Країни ЄС йдуть у "хибному напрямку" при зниженні рівня вуглекислого газу, – ECNO
Країни ЄС йдуть у "хибному напрямку" при зниженні рівня вуглекислого газу, – ECNO

Аналітики впевнені, що для досягнення кліматичної мети зі скорочення викидів парникових газів потрібно подвоїти інвестиції у заходи “зеленого переходу”

Великі бізнеси змагаються за 40 млрд євро від ЄС на скорочення викидів вуглецю
Великі бізнеси змагаються за 40 млрд євро від ЄС на скорочення викидів вуглецю

Європейський Союз має вирішити, скільки ризиків готовий взяти на себе, інвестуючи гроші платників податків у нові технології