Данія допоможе Україні адаптувати європейські енергоефективні норми shutterstock

Данія допоможе Україні адаптувати європейські енергоефективні норми

Катерина Бєлоусова

Держенергоефективності розробляє необхідні підзаконні акти для євроінтеграційного закону "Про енергетичну ефективність"

Данія сприятиме адаптації українського законодавства у сфері енергоефективності до європейських стандартів.

Зокрема країна допоможе розробити схеми зобов’язань з енергоефективності, повідомляє Державне агенство з енергоефективності та енергозбереження у Facebook.

Зазначається, що представники Держенергоефективності та Данського енергетичного агентства провели зустріч для  запуску чергового етапу українсько-данської програми енергетичного партнерства (УДЕП).

Перша заступниця голови Держенергоефективності Марія Малая підкреслила, що Україна розглядає енергоефективність як інструмент у боротьбі проти енергетичного тероризму росії. 

“Це один із спільних із ЄС шляхів до енергонезалежності та кліматичної нейтральності. Тому сьогодні робимо все, щоб адаптувати національне законодавство до європейського в енергоефективності. І ми вдячні Данії за підтримку наших зусиль у цьому", – сказала вона.

В пресслужбі підкреслили, що наразі Держенергоефективності розробляє необхідні підзаконні акти для євроінтеграційного закону "Про енергетичну ефективність". Однією зі складових  закону є впровадження в Україні схем зобов’язань з енергоефективності, як це практикується в ЄС.

В повідомленні пояснили, що нормативне регулювання введення таких схем та їхнє практичне застосування сприятиме досягненню цільового показника щорічного скорочення споживання енергії.

"Я переконана, що спільна розробка цих схем зобов’язань з енергоефективності допоможе Україні виконати свої зобов’язання в рамках європейської інтеграції. Також це стане ще одним рушієм енергоефективності в Україні", - додала Малая.

Нагадаємо, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Ганна Замазєєва заявила, що Данія готова всебічно підтримати ініціативи України щодо допомоги населенню та підприємствам ставати енергоефективними та підготуватися до зими.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8433 "Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо використання коштів з рахунків на підтримку України". Документ передбачає створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації.

Читайте також
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.

У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів