Ціни на вітротурбіни піднялися до рівня 2014 року: названі причини shutterstock

Ціни на вітротурбіни піднялися до рівня 2014 року: названі причини

Катерина Бєлоусова

Галузь повинна уповільнити турбінну "гонку озброєнь" та впровадити більше стандартизації у свою продуктову лінійку

У вітровій промисловості ціни на турбіни, які систематично знижувалися протягом понад десяти років, досягли показників 2014 року.

Розробники вітрових електростанцій очікують, що це переверне тенденцію зниження витрат на вітрову енергетику, яка спонукала її розширення, повідомляє Bloomberg.

Виробники зазнають негативного впливу від високих витрат на сировину та логістику, змін у ключових субсидіях на чисту електроенергію, багаторічного тиску на ціни на турбіни та “гонки озброєнь” щодо створення все більших машин.

Вітроенергетика, як вважають бізнеси та уряди, є ключем до уповільнення зміни клімату. За даними Міжнародного енергетичного агентства, щоб обмежити потепління до 1,5 градусів за Цельсієм, у світі потрібно буде почати додавати близько 390 гігават вітрових електростанцій на рік до 2030 року. Проте у 2021 році було додано лише близько чверті цієї кількості.

"Те, що я бачу, — це колосальний провал ринку. Ризик полягає в тому, що ми не на шляху до чистого нуля, а інший ризик — це контракти на ланцюг поставок, а не розширення", — сказав Бен Беквелл, головний виконавчий директор торгової групи Global Wind Energy Council.

Виклики американських і європейських компаній також можуть мати геополітичні наслідки, оскільки китайські конкуренти виходять за межі свого внутрішнього ринку. 

Західні виробники планують конкурувати за меншу кількість проектів на меншій кількості ринків, підвищувати ціни, впорядкувати асортимент продукції та скоротити витрати на виробництво, щоб підтримати свої прибутки. Це має зробити відновлювані джерела енергії більш конкурентоспроможними.

Пандемія призвела до перебоїв у ланцюгах поставок і зростання витрат на матеріали та доставку у вітровій промисловості. Також з середини 2010-х років уряди почали відмовлятися від субсидій і тендерів для розробників відновлюваної енергії, що підживлювало тиск, спрямований на зниження цін на турбіни.

Ринок вітрової енергії має обмеження дозволів на нові проекти, що зазвичай включає федеральне планування та місцеві погодження. На цей процес також впливають люди, які не хочуть бачити гігантські споруди на горизонті.

Ця динаміка спричинила тиск на прибуток, оскільки виробники турбін інвестували значні кошти у випуск більших турбін, які можуть захоплювати більше вітру. Ці потужніші машини допомогли знизити вартість електроенергії від вітру, але їх впровадження обійшлося виробникам дорого. 

Промисловість також стикається з нестабільним каналом майбутньої роботи, що мало стимулює збільшення інвестицій.

"Ризик полягає в тому, що у нас не буде збільшення постачальників. У нас буде дефіцит пропозиції для задоволення світового попиту", – сказав Мартін Нойберт, комерційний директор Orsted AS, найбільшого в світі розробника морських вітрових електростанцій.

Уповільнення виробництва турбін у США може ще більше послабити енергетичну незалежність країни. Вже зараз вона розраховує на китайських виробників у значній частині поставок сонячних панелей, що сприяло торговельній напруженості між країнами.

Китайські компанії-конкуренти, зокрема Xinjiang Goldwind Science & Technology Co., Envision Group і Ming Yang Smart Energy Group Ltd., бачать можливості на ринку вітряків та планують інвестувати в фабрики за кордоном, щоб зайняти частку ринку. 

Так в компанії Siemens Gamesa заявили, що відстежують прибуток у мінус 4%, а замовлення в другому кварталі впали до найнижчого рівня з моменту створення компанії у 2017 році.

Проблеми у вітряному сегменті призвели до того, що GE Renewable Energy відмовилася від своєї мети повернутися до беззбитковості у 2022 році після того, як підрозділ зафіксував близько 2,3 мільярда доларів операційних збитків з 2019 року. Тепер GE очікує, що підрозділ "наблизиться до беззбитковості" у 2023 році.

Згідно з даними, зібраними Bloomberg, аналітики очікують втрати підрозділу приблизно в $370 мільйонів, коли конгломерат повідомить про прибутки за перший квартал.

В матеріалі зазначили, що після великого поштовху в будівництві вітрової електростанції, глобальна встановлена ​​потужність вітру в 2020 році перевищила 742 мегават після того, як станом на 2007 рік становила менше 100 гігават. У той же час ціни на електроенергію, вироблену вітровими електростанціями, неухильно знижувалися. 

Цьому сприяли виробники, які запускали все більші турбіни, що означало, що розробка, будівництво та обслуговування проектів були дешевшими. 

Скотт Стразік, керуючий  енергетичними підприємствами GE пояснив, що галузь повинна сповільнити турбінну "гонку озброєнь" і впровадити більше стандартизації в свою продуктову лінійку, щоб виробники та постачальники могли виробляти турбіни швидше та ефективно в масштабі.

Нагадаємо, Vestas заявила про посилення тиску на вітряну галузь через війну в Україні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, торік вітряна й сонячна енергія виробили рекордні 10% світової електроенергії.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни