Vestas заявила про посилення тиску на вітряну галузь через війну в Україні Vestas

Vestas заявила про посилення тиску на вітряну галузь через війну в Україні

Олена Яценьо

Данський виробник вітряних турбін знизив прогноз операційного прибутку на 2022 рік

Найбільший у світі виробник вітрогенераторів – данська компанія Vestas Wind Systems – зафіксував великі збитки в першому кварталі та знизив свій прогноз щодо прибутку на 2022 рік через війну в Україні.

Керівництво Vestas попередило, що російське вторгнення в Україну посилить уповільнення вітрової промисловості, повідомляє видання The Financial Times.

У компанії зазначили, що прибуток у першому кварталі зріс на 27% до €2,5 млрд, але він змінив операційний збиток до особливих статей у розмірі €329 млн з прибутку в €251 млн рік тому.

Тож вітряна галузь постраждала від різкої інфляції витрат і порушила ланцюжки поставок відразу після того, як їй удалося стати конкурентоспроможною за ціною порівняно з джерелами енергії з викопного палива.

Виконавчий директор Vestas Генрік Андерсен назвав це "дуже складним бізнес-середовищем і розгортанням енергетичної кризи", оскільки західні країни борються з тим, як покінчити зі своєю залежністю від російської нафти та газу, зберігаючи водночас ціни на електроенергію відносно низькими.

"Однак зростаюча енергетична криза також призвела до посилення політичної підтримки відновлюваних джерел енергії для підвищення енергетичної незалежності та підтримки низьких цін на енергію, і ми зміцнюємо нашу основу для підтримки урядів і клієнтів у досягненні цих цілей", – додав він.

У Vestas попередили, що тепер очікується, що її операційний прибуток без вирахування особливих статей цього року становитиме від 0 до -5%, порівняно з попереднім діапазоном від 0 до 4%. Тепер дохід має становити від €14,5 до €16 млрд, порівняно з попереднім прогнозом у €15 і €16,5 млрд.

Також додали, що акції Vestas в понеділок, 2 травня, упали на 8% до 168,82 данської крони, що є найнижчим рівнем за день до вторгнення Росії в Україну в лютому.

Нагадаємо, що Vestas вийшла з російського ринку через повномасштабне вторгнення РФ в Україну. У Росії данська компанія мала два заводи та розробляла чотири проєкти вітряних електростанцій.

Раніше ЕкоПолітика писала, що до 2030 року Королівство Данія має намір повністю відмовитися від використання природного газу та вчетверо збільшити виробництво сонячної та вітряної енергії.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни