Торік вітряна й сонячна енергія виробили рекордні 10% світової електроенергії shutterstock

Торік вітряна й сонячна енергія виробили рекордні 10% світової електроенергії

Олена Яценьо

Найшвидше перехід на вітряні й сонячні джерела відбувся в Нідерландах, Австралії та В’єтнамі

У 2021 році вітряна й сонячна генерація вперше досягла 10% у світовому виробництві електроенергії.

Про це з посиланням на результати дослідження Global Electricity Review 2022 аналітичного центру з клімату та енергетики Ember повідомила служба новин BBC.

Згідно з дослідженням компанії Ember, сонячна, вітряна енергетика та інші чисті джерела виробляли 38% світової електроенергії у 2021 році. Зокрема, вітряні турбіни та сонячні панелі вперше виробляли 10% від загальної кількості. Загалом 50 країн отримують більш ніж десяту частину своєї електроенергії від вітру та сонця.

Аналітичний центр із питань клімату також з'ясував, що найшвидшими темпами перехід на вітряні й сонячні джерела відбувся в Нідерландах, Австралії та В’єтнамі. Усі троє за останні два роки перенесли десяту частину потреби в електроенергії з викопного палива на зелені джерела.

"Нідерланди є чудовим прикладом країни з більшою північною широтою, яка доводить, що це не тільки місце, де світить сонце, а й правильне політичне середовище, яке має велику різницю в тому, чи буде сонячна динаміка", – сказала Ганна Бродбент з Ember.

У Нідерландах усього за останні два роки частка вітру та сонця зросла з 14 до 25%, в Австралії – з 13 до 22%. Якби ці темпи були загальносвітовими, мету Паризької угоди утримати потепління на рівні 1,5 градуса за Цельсієм було б досягнуто, ідеться в дослідженні.

Аналітики зазначили й "сонячний бум" у В'єтнамі. Поряд з Австралією та Нідерландами В'єтнам у 2019—2021 роках перевів 8% попиту на сонячну енергетику, перевівши цю частку з викопних джерел на сонце й вітер і значно скоротивши дорогий імпорт газу. У 2021 році виробництво сонячної енергії в країні зросло на 337% (+17 TВт/год).

"У випадку В’єтнаму відбувся значний крок у розвитку сонячної генерації, і це було зумовлено пільговими тарифами – грошима, які уряд платить вам за виробництво електроенергії – що зробило його дуже привабливим для домогосподарств і комунальних підприємств, які використовують великі обсяги сонячної енергії", – сказав глобальний керівник Ember Дейв Джонс.

Водночас десять країн отримують понад 25% своєї енергії від вітру та сонця, на чолі з Данією – 52%.

Загалом частка сонячної та вітряної генерації у виробництві світової електроенергії вперше перевищила 10% та досягла 10,3% (вітроенергетика: 6,6%, сонячна енергетика: 3,7%).

Сонячна енергетика у 2021-му виробила 1024 ТВт*год, тоді як вітроенергетика виробила 1814 ТВт*год.

Аналітики Ember порахували, що має статися, щоб країни світу виконали Паризьку кліматичну угоду 2015 року та втримали приріст глобальної середньої температури набагато нижче 2 градусів Цельсія понад доіндустріальні рівні — за докладання зусиль для обмеження зростання температури до 1,5 градуса Цельсія.

За їхніми підрахунками, виробництво вітряної та сонячної енергетики має зрости до 15000 ТВт.ч із рівня 2500 ТВт.ч сьогодні — швидкі темпи зростання потрібно зберігати щороку. Тобто до 2030 року вітер і сонце повинні зростати приблизно на 20% щороку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, сумарна потужність ВДЕ-електростанцій перевищила 3000 ГВт, а їхня частка в загальній встановленій потужності світової енергосистеми зросла за рік із 36,6% до 38,3%.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни