Цифрова революція може спричинити екологічну катастрофу, – євродепутат shutterstock

Цифрова революція може спричинити екологічну катастрофу, – євродепутат

Катерина Бєлоусова

Цифрова революція може не стати рішенням для планети, а навпаки

Законодавство ЄС має забезпечити сталий розвиток цифрових технологій, які можуть завдати значної шкоди навколишньому середовищу та спричинити екологічну катастрофу через вплив матеріалів галузі.

Про це заявив депутат Європарламенту Девід Корманд на заході, присвяченому зеленим інформаційно-комунікаційним технологіям (ІКТ), повідомляє EURACTIV.

На заході обговорювали як цифровий сектор може прискорити "зелений" перехід та побоювання щодо екологічних наслідків цифровізації.

"На даний момент ця революція є катастрофічною, екологічною катастрофою, тому що всі пов’язані об’єкти потребують багато, багато-багато предметів, а наразі у нас немає стандартів, щоб мати кругову економіку в цьому", – сказав Корманд.

Хоча екологічний перехід є життєво важливою необхідністю, цифровий перехід є інструментом.

Євродепутат додав, що цифрова революція може не стати рішенням для планети, а навпаки.

Лікування цифрових недоліків

ЄС розробив плани подолання цифрових недоліків та екологічних проблем протягом наступного десятиліття і далі. Однак Корманд та інші прихильники підкреслили важливість вивчення потенційно шкідливого впливу.

"Цифровий перехід може суперечити "зеленому" переходу", – сказав Іліас Яковідіс, радник Єврокомісії з цифрових аспектів зеленої трансформації.

Він також додав, що кожна деталь цифровізації має бути розроблена з урахуванням сталого розвитку.  

"Неочевидно, що цифровізація енергетичних систем або сільського господарства дасть вам переваги в галузі сталого розвитку", – сказав Яковідіс. – "Є дуже специфічний діапазон та умови, за яких у вас є потрійне кільце: економічне, соціальне, екологічне".

За його словами, забезпечення того, щоб ці рамкові умови були розроблені, стали вимірними та служили орієнтиром як для політиків, так і для фінансових установ, матиме важливе значення для досягнення переваг сталого розвитку.

Яковідіс додав, що на цьому зосереджується Європейська зелена цифрова коаліція, група ІКТ-компаній, яка минулого року підписала зобов’язання підтримувати подвійні перехідні цілі ЄС. 

Веронік Віллемс, генеральна секретарка SMEunited, сказала, що окрім великих компаній, участь МСП має вирішальне значення для забезпечення переходу як "зеленого", так і цифрового. Уточнення деталей цілей до 2030 року з обох сторін буде дуже важливим, особливо щодо сум інвестицій.

Вона також зазначила, що забезпечення того, щоб тягар звітності не був надто значним, буде ще одним елементом у прискоренні участі МСП. Цим компаніям потрібно надавати більше підтримки, щоб полегшити їхній внесок. Також важливе відображення навичок і вимог поточного та майбутнього зеленого переходу, щоб гарантувати, що люди мають належну підготовку для все більш цифрового робочого місця.

Нерівномірний прогрес

Хоча питанням вирішення розриву в цифрових навичках Єврокомісія приділяла увагу з моменту запуску в 2021 році цілей Цифрового десятиліття, прогрес у досягненні цих цілей був нерівномірним. 

"Якщо ви хочете здійснити цей перехід, і якщо ви хочете дійсно змінити життя в реальному житті, вам доведеться зробити більші інвестиції та надати більшу підтримку малим і середнім підприємствам", – сказала Віллемс.

Як зазначив Яковідіс, для ІКТ МСП існує багато способів сталого розвитку, зокрема співпраця з ремонтниками та виробниками, що сприятиме циркулярній економіці та зменшенню відходів продукції. 

“Побудова циркулярної економіки має бути головним пріоритетом”, – сказав він. – "Це там, де цифрові технології дійсно можуть показати силу відокремлення нашої економіки від постійно зростаючого використання природних ресурсів. Це пріоритет, який ми маємо використати, переконавшись, що ми мінімізуємо ефект відскоку".

Нагадаємо, як телефонні оператори та інтернет-провайдери дбають про довкілля.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, супутники та зелені технології можуть підвищити ефективність ферм.

Читайте також
Apple відмовилася від розробки електромобіля
Apple відмовилася від розробки електромобіля

Apple спрямує ресурси на генеративний штучний інтелект

Одна зарядка для всіх гаджетів: в Європі схвалили універсальний зарядний порт
Одна зарядка для всіх гаджетів: в Європі схвалили універсальний зарядний порт

Зарядні пристрої утворюють 11 000 тонн електронних відходів щороку

6 фактів про рослинне м'ясо: руйнуємо стереотипи
6 фактів про рослинне м'ясо: руйнуємо стереотипи

Поняття "рослинне м'ясо" стало широковідомим лише кілька років тому, проте схожі продукти на основі рослинного білка існували вже наприкінці 18 століття

У Каліфорнії геймерська компанія створила робота для очищення океану. Фото, відео
У Каліфорнії геймерська компанія створила робота для очищення океану. Фото, відео

Пристрій працює на сонячній енергії і здатен зібрати до 250 кг сміття на одному циклі зарядки