Український асортимент овочів доповнюють все більше "нішевих" продуктів, серед яких і батат. Аграрії намагаються акліматизувати його в Україні, проте особливі умови післязбиральної обробки роблять його занадто дорогим. До прикладу, від вирощування культури відмовилась фірма з Одещини.
Про це розповіло медіа NV з посиланням на журнал "Плантатор".
ТОВ "Бонелет" минулоріч вже експериментувало з вирощуванням цього овочу. На площі 1 тис. га тестували сорти "Женьшень", "Київський Помаранч" і "Лос-Анджелес". Проте особливі умови "загоювання" плодів потребують додаткових інвестицій, що не вигідно фермерам.
На відміну від традиційних для України овочевих культур, батат вимагає високих енерговитрат на підтримку потрібного температурного режиму в 28 °C та високої вологості. Мова про період к’юрингу, який триває близько тижня після збору врожаю. Саме за такої "атмосфери" овоч "заліковує" дрібні пошкодження та стає більш солодким, а терміни зберігання зростають.
Фермери для цього мають будувати спеціальні сховища та купувати обладнання. Адже, незважаючи на потепління, український клімат ще не може сформувати природні умови для агрокультури. Нагадаємо, батьківщина рослини – спекотні тропіки Америки.
Раніше ЕкоПолітика розповідала, що в Україні почали масово вирощувати міскантус – трав’янисту рослину, яка може замінити деякі види палива.
Також в наших широтах селекціонери акліматизували плодову азиміну, яку ще називають "бананом з півночі".