Читай і будь еко: 5 книжок про збереження довкілля

Читай і будь еко: 5 книжок про збереження довкілля

Людмила Гончаренко

Книги, які допоможуть зробити свій невеликий внесок в збереження планети

Щоб розвивати у собі екологічну свідомість варто читати найкорисніші книги по цій темі. Сьогодні пропонуємо ознайомитись із цікавою добіркою книг, яка опублікована в Телеграм-каналі. Кожна із представлених книжок містить багато корисних лайфхаків для того, щоб зробити життя більш екосвідомим. 

  1. Яна Потрекий "Zero Waste: осознанное потребление без фанатизма" (рос. мовою)

Більшість порад з книги базові, адже книга розрахована на новачків. Книга написана легкою мовою, вона коротка й її можна прочитати за один-два вечори. Але при цьому це справжня скарбниця цінних і практичних порад. Це і не дивно – автор з Росії і тому там немає нездійсненних рекомендацій, все цілком можна порівняти з реаліями пострадянських країн. Автор просто і доступно, на прикладі маленьких кроків пояснює, що може зробити кожен для того, щоб вести більш екологічне життя. 

  1. Беа Джонсон "Дім без відходів"

Книга, яка допоможе зробити свій невеликий внесок в "збереження" планети, дотримуючись розумного балансу між споживанням і відходами. У тексті Беа пропонує безліч порад щодо позбавлення від відходів, заміни одноразових "пустушок" на багаторазові речі в різних частинах будинку, а також при догляді за собою, приготуванні їжі, відвідуванні магазинів. Ця книга розповідає про цілу філософію. Мова не про те, щоб переробляти речі, а про те, щоб звести переробку і відходи до мінімуму. Беа Джонсон, написавши книгу, зробила її одночасно словником, довідником, інструкцією і підручником. 

  1. Натали Фи "ЭКОsapiens. Простые правила осознанной жизни" (рос. мовою)

На відміну від інших книг аналогічної тематики, Наталі Фі відразу показує і розповідає про реальні проблеми екології, які потребують нашої уваги. Книга може стати особливо цікавою для початківців екологічного способу життя. Так, в ній немає інструкції як сортувати відходи, але в ній є причина для такого сортування. Книга дає зрозуміти, що "екологізувати" можна всі сфери життя, і показує, як це зробити. 

  1. Анастасия Приказчикова "Гардероб наизнанку. Как индустрия моды уничтожает планету и для чего нужно вывернуть свой шкаф" (рос. мовою)

Книга написана простими словами і логічно структурована, завдяки чому читається швидко. Буде зрозуміла навіть тим, хто жодного разу не стикався з терміном "zero waste". Вона стане в нагоді тим, хто тільки починає цікавитися проблемами екології в моді чи екологією взагалі. У книзі багато посилань на джерела, на Інстаграм-акаунти та  інтерв'ю. В кінці – додатковий список матеріалів по темі для більш глибокого занурення.

  1. Матильда Мастерс "Могут ли коровы влиять на глобальное потепление? И ещё 122 вопроса о климате и окружающей среде" (рос. мовою)

Книга для дітей від 5 років, проте буде корисною і дорослим. У книзі зібрано 123 цікавих фактів про Землю, клімат і глобальне потепління. Ставлення автора до місця людини в цьому світі – як до одиниці цієї екосистеми, яка, з одного боку, має можливість і прагне її вивчити, і в той же час постійно впливає на світ навколо.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика писала про 16 порад, як подбати про екологію і зекономити.

Теги:
Читайте також
У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки

ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені
Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому