Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше shutterstock

Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Катерина Бєлоусова

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда

В Японії та США зафіксували зміну циклів цвітіння сакур, які через зміну клімату та наслідки урбанізації почали квітнути раніше на декілька днів.

Це може вплинути на економіку міст, адже цвітіння сакур приваблює мільйони туристів, повідомляє TIME.

Зазначається, що в Токіо сакури у 1961-1990 роках починали квітнути в середньому 29 березня. У 2023 році воно почалося 14 березня. 

"Той факт, що Токіо зафіксував найранішу дату початку цвітіння, пояснюється глобальним потеплінням у поєднанні з урбанізацією", – сказав спеціаліст з управління кліматичними ризиками в Японському метеорологічному агентстві Дайсуке Сасано, пояснивши, що ефект міського теплового острова який змушує міста затримувати тепло. Так за останнє століття в Токіо потепліло на 3°C.

Дослідження, проведене вченим з Університету Кансай, оцінило економічний вплив квітів у 2023 році на $4,1 мільярда. Приватні постачальники даних про погоду також роблять бізнес на прогнозуванні, коли зацвітуть сакури.

Сасано додав, що підвищення температури призведе до того, що квіти зацвітуть раніше або скоротять фазу повного цвітіння.

Директорка Національної фенологічної мережі США Тереза ​​Криммінз пояснила, що сакурам для нормального цвітіння потрібні достатні холодні температури. Через те, що зими стають теплішими, сакури можуть квітнути пізніше, а кількість квітів зменшиться. Проте такі тенденції будуть вже в майбутньому.

Зазначається, що у Вашингтоні цвітіння сакур щороку приваблює приблизно 1,5 мільйона людей з усього світу та генерує понад $100 мільйонів витрат відвідувачів. Зазвичай дерева розквітали приблизно 4 квітня, однак у 2024 році це сталося 17 березня.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Закарпатті у Мукачеві розквітла “шалена” сакура, яка отримала своє прізвисько через те, що квітне не в сезон, а іноді навіть морозної зими, а також магнолія.

Читайте також
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців

План на весну передбачав 4,8 млн сіянців

На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн
На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн

У 2022-2023 роках дерева знищили на території понад 200 гектарів

На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень
На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень

Площа суцільної вирубки сягнула 1,1 гектара