Чехія допоможе Україні боротися із забрудненням повітря shutterstock

Чехія допоможе Україні боротися із забрудненням повітря

Катерина Бєлоусова

За рівнем забрудненості повітря Україна є найбільш проблематичною державою в Європі

Чехія допоможе Україні у моніторингу та покращенні якості повітря в рамках програми адаптації до зміни клімату.

У Дніпропетровській та Донецькій областях вже реалізується проект "Чисте повітря для України" за підтримки неурядових організацій "Арніка" з Чехії та EcoСity з України, повідомляє День.

Європа стурбована якістю повітря в Україні, адже, за даними ВООЗ, забруднене повітря щороку забирає життя 80 тисяч українців. А Київ регулярно входить до десятки міст світу з найбруднішим повітрям.

В рамках проекту Чехія передасть українським колегам досвід створення програми моніторингу управління якістю повітря. Адже, за словами голови ГО "Арніка" Мартіна Скальського, промисловість Чехії схожа на українську. Вони використовують вугілля, теплоенергетику, металургію та коксохімію.

”Є ті ж джерела забруднення та схожі проблеми. Але ж у нас ситуація за останні 30 років змінилася радикально. Ми не можемо сказати, що "чиста" країна, але в порівнянні з тим, як було 20-30 років тому, ситуація зовсім інша. Основні зміни стосуються законодавства, активності громадськості та місцевих жителів”, – зазначив Скальський.

Також він додав, що за рівнем забрудненості повітря Україна є найбільш проблематичною у цьому плані державою в Європі. Це пов'язано з промисловістю, автотраспортом, спалюванням викопного палива тощо.

Найбільш активно програми з покращення якості повітря розробляються на сході та в центрі країни, де працює потужна промисловість.

За словами експерта ГО "Екодія" Марини Ратушної, у містах та областях потрібно насамперед побудувати мережі моніторингу якості повітря, фінансувати станцій моніторингу та оцінку результатів. Це стане основою для створення планів щодо покращення якості повітря.

А щоб громади не “починали з нуля”, фахівці проаналізували досвід Польщі, Словаччини, Німеччини, Італії та Швеції. Також вони наголосили на можливості співпраці міст та областей.

Експерти вважають, що в Україні слід запустити системний європейський аналіз якості повітря. Проте є ризики.

На рівні місцевих громад проблема виникає з тим, що у владі представлені "делегати самих забруднювачів", які не зацікавлені у контролі якості повітря. Крім того, важлива активність місцевих жителів, які мають лобіювати зміни.

“Щоб запустити адекватний моніторинг, нам потрібна методологія, кадри, координація між центральною та місцевою владою. Також є старі проблеми стандартизації та виміру якості: деякі норми у нас діють ще з радянських часів”, – каже голова ГО "Офіс навколишнього середовища" Єгор Фірсов.

Нагадаємо, Україна та Чехія домовилися про співпрацю у водневих та біометанових проектах.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря