У Великобританії в Університеті мистецтв Лондона дизайнерка Аріна Шокоухі розробила екологічний замінник популярного авокадо “ековадо”, який не завдає значної шкоди довкіллю.
Він складається з лісового горіха, яблука, ріпаку, бобів, волоського горіха замість кісточки та воскової шкірочки, повідомляє The Guardian.
Шокоухі розповіла, що, коли вона обрала для себе веганську дієту, сподівалася, що нове харчування принесе користь навколишньому середовищу.
Проте, авокадо сезонний фрукт, а його вирощування протягом всього року вимагає значної кількості природних ресурсів, добрив та пестицидів, а також сприяє вирубці лісів. Окрім того, при транспортуванні авокадо з Мексики, Чилі та Перу створюються викиди парникових газів.
"Я вважала, що позитивним рішенням буде розробити нову місцеву версію авокадо з низьким рівнем впливу", – розповіла Шокоухі.
В матеріалі зазначили, що ековадо створили у співпраці з вченим Джеком Уолманом із Центру харчових інновацій у Ноттінгемі. Він допоміг Шокоухі проаналізувати авокадо та попрацювати над інгредієнтами-замінниками для його смаку.
Наразі ековадо ще не виробляється, але Шокоухі сподівається зробити його комерційним концерном.
"Увага громадськості до необхідності боротьби зі зміною клімату зростає. Свідомість споживачів щодо того, як ми виробляємо та споживаємо ресурсомісткі імпортні продукти харчування, є значним важелем для зменшення нашого впливу на клімат", – сказала дизайнерка.
Вона також додала, що цей продукт був розроблений для Великобританії, а в інших країнах він маже складатися з інших компонентів.
Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у світі набирає популярності концепція агровольтаїки – поєднання вирощування культур із сонячними панелями, щоб уникнути конкуренції у землекористуванні між розгортанням ВДЕ та виробництвом їжі. Це допомогає підвищити ефективність ферм.