BP та виробник сталі з Німеччини домовилися про поставки водню та “зеленої” енергії h2-view.com

BP та виробник сталі з Німеччини домовилися про поставки водню та “зеленої” енергії

Катерина Бєлоусова

Сталеливарна та енергетична промисловість давно тісно пов’язані

BP підписала меморандум про взаєморозуміння з Thyssenkrupp Steel (Німеччина), щодо розвитку довгострокових поставок водню з низьким вмістом вуглецю та “зеленої” енергії у виробництві сталі.

Компанії вивчать варіанти постачання “блакитного” та “зеленого” водню, а також електроенергії від вітрової та сонячної генерації, повідомляє Renews.

Підписанти також мають намір спільно виступати за політику, яка підтримуватиме розробку водню з низьким вмістом вуглецю та зростання екологічної сталі в Європі.

На Thyssenkrupp Steel припадає 2,5% викидів CO2 у Німеччині, головним чином на заводі в Дуйсбурзі, де працюють основні джерела викидів, а саме доменні печі.

Замінивши вугільні доменні печі установками прямого відновлення, де залізна руда відновлюється воднем з низьким вмістом вуглецю, компанія має намір зробити виробництво сталі кліматично нейтральним у довгостроковій перспективі.

Виконавчий віце-президент BP з питань регіонів, міст і рішень Вільям Лін сказав, що у рамах стратегії щодо надання низки рішень з декарбонізації для компаній, BP вже інвестує та працює над розвитком кейса промислових водневих проєктів у Німеччині, Нідерландах, Іспанії, Великобританії та Австралії.

"Завдяки нашим єдиним амбіціям і додатковим інвестиціям, Thyssenkrupp Steel і BP можуть разом допомогти цьому сектору швидше декарбонізувати", – зазначив він.

Лін також пояснив, що сталеливарна та енергетична промисловість давно тісно пов’язані. Адже паливо та сировину постачають для виробництва сталі, а з неї виготовляють платформи, трубопроводи та башти турбін.

Thyssenkrupp Steel має ціль зробити своє виробництво кліматично нейтральним до 2045 року, і низький рівень вуглецю та водень відіграватимуть вирішальну роль у досягненні цього.

"Завдяки нашим узгодженим амбіціям і додатковим інвестиціям Thyssenkrupp Steel і BP можуть разом допомогти цьому сектору, в якому важко знизити рівень вуглецю, швидше декарбонізуватися", – додав Лін.

Головний технічний директор Thyssenkrupp Steel Арнд Кофлер сказав, що декарбонізація сталеливарної промисловості вимагатиме величезних кількостей низьковуглецевого та в довгостроковій перспективі екологічно чистого водню. Це все більше вимагатиме використання електроенергії з відновлюваних джерел.

"Усього цього можна досягти лише завдяки добре розвиненій водневій інфраструктурі з надрегіональною мережею трубопроводів. Меморандум про взаєморозуміння є важливою віхою для нас, щоб визначити курс з BP на надійне постачання енергії в майбутньому", – зазначив він.

Нагадаємо, у Нідерландах нафтогазовий гігант BP на нафтопереробному заводі в Роттердамі замінить викопну сировину на “зелений” водень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європа може скоротити викиди металургійної промисловості на 73% до 2030 року за рахунок використання брухту та технології прямого відновлення заліза від водню.

Читайте також
Виробники авто та побутової техніки домовилися про постачання зеленої сталі з H2 Green Steel
Виробники авто та побутової техніки домовилися про постачання зеленої сталі з H2 Green Steel

H2 Green Steel зобов’язується в кінцевому підсумку знизити вуглецевий слід виробництва сталі до нульових викидів

Як трансатлантичне співробітництво може вплинути на декарбонізацію металургії
Як трансатлантичне співробітництво може вплинути на декарбонізацію металургії

На сектор металургії припадає приблизно 8% світових викидів CO2, які мають бути скорочені на 58% до 2050 року

На Полтавщині планують встановити ВЕС площею 47 тисяч гектарів
На Полтавщині планують встановити ВЕС площею 47 тисяч гектарів

Проєкт має вирішити проблеми, пов'язані з енергетичною системою України, а також сприяти розвитку "зеленої енергетики"