Наслідки зміни клімату коштували Україні 2,7 млрд гривень у 2020 році shutterstock

Наслідки зміни клімату коштували Україні 2,7 млрд гривень у 2020 році

1 євро, інвестоване в адаптацію до повеней, може зекономити 6 євро на ліквідацію наслідків

У 2020 році з Державного бюджету України було виділено 2,689 млрд грн на запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій, які виникли через зміну клімату.

Про це сказано в матеріалі видання "Хмарочос". Зазначається, що ця сума більша, ніж, наприклад, річний бюджет усієї Житомирської міської об’єднаної територіальної громади.

Витрати держбюджету можна розбити на декілька категорій:

  • ліквідація наслідків пожеж;
  • ліквідація наслідків повеней;
  • ліквідація наслідків посух.

Пожежі

Великі та збиткові лісові пожежі в Україні протягом 2020 року сталися не тільки на Луганщині, а й на Харківщині, Житомирщині та в зоні відчуження. За даними Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, за цей рік в Україні постраждало понад 160 га лісу лише у великих пожежах, не враховуючи малі. Загалом зі спеціального фонду Державного бюджету України у 2020 році на боротьбу з лісовими пожежами, ліквідацію їхніх наслідків і компенсацію збитків було виділено майже 400 млн грн.

Повені

22-24 червня 2020 року сильні зливи на Західній Україні спричинили наймасштабнішу повінь у регіоні за останні 60 років. Дністер, Прут, Черемош і Бистриця вийшли з берегів і затопили міста та села на Закарпатті, Львівщині, Тернопільщині, Івано-Франківщині та Буковині. За офіційними даними, затоплено приблизно 10 тис. житлових будинків, з них 9157 – це Івано-Франківська область.

Загальна сума витрат зі спеціального фонду Держбюджету на ліквідацію наслідків повені на Західній Україні становила 2,1 млрд грн. Відновлення інфраструктури та реконструкція будівель тривають досі.

Посухи

У 2020 році в Україні склалися вкрай несприятливі погодні умови для отримання врожаю. Самої тільки кукурудзи було повністю втрачено на 203 тис. га, а на 718 тис. га отримано дуже низьку врожайність. Через це експорт кукурудзи був утричі меншим, ніж торік.

Проте аграрії не одержали компенсації від держави за збитки від посухи, бо не змогли надати "матеріали й обґрунтування" відповідно до вимог Порядку.

Тому Держбюджет втратив кошти від посухи лише опосередковано через скорочення експорту. Натомість люди втратили продукти харчування, заробіток і ресурси на висаджування нового.

"Щоб протидіяти зміні клімату та пом’якшити вплив її наслідків на життя людей, треба діяти системно та невідкладно. Найважливіше, що нині може зробити український уряд, – скорочувати викиди парникових газів і посилити заходи з адаптації до зміни клімату. Згідно з дослідженням Європейської комісії, 1 євро, інвестоване в адаптацію до повеней, може зекономити 6 євро на ліквідацію наслідків", — сказано в матеріалі.

Як повідомляла ЕкоПолітика, минулого тижня порушники природоохоронного законодавства України завдали 20,5 млн гривень збитків. Водночас їх оштрафували тільки на 150 тис. грн.

Читайте також
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря