Бондаренко розповів про ключові екологічні законопроєкти, які мають ухвалити Facebook / Олег Бондаренко

Бондаренко розповів про ключові екологічні законопроєкти, які мають ухвалити

Олекса Франко

Окрім того, згадав і про забруднення, яке спричиняє застарілий автомобільний транспорт в Україні

Діяльність Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради спрямована сьогодні на внесення законодавчих змін, які регламентуватимуть підходи до ведення господарства та встановлять чіткі зрозумілі правила, що запобігатимуть забрудненню навколишнього природного середовища.

Про це голова екокомітету Олег Бондаренко розповів під час всеукраїнського форуму "Україна 30. Здорова Україна" у кластері "Екологія життя – зовнішні фактори, що впливають на здоров’я нації".

За його словами, у комітеті з питань екополітики нині готують такі законопроєкти:

  • № 4167 "Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності"

Документ спрямований на застосування найкращих доступних технологій і методів управління промисловістю й, відповідно, покликаний зменшити навантаження на довкілля.

  • № 5339 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря"

Законопроєкт передбачає запровадження обов’язкового використання автоматизованих систем контролю викидів забруднювальних речовин, визначення якості атмосферного повітря та оцінки впливу його забруднення на здоров’я та життєдіяльність населення.

  • № 3091 "Про державний екологічний контроль"

Документ передбачає відродження належного балансу між господарською діяльністю бізнесу й контролем такої діяльності в частині впливу на навколишнє природне середовище і спрямований на запобігання виникненню останнього.

Бондаренко також згадав про закони України № 1402-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби" і № 1403-IX "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України", які недавно ухвалила Верховна Рада. Він наголосив, що комітет не підтримав ці ініціативи.

"Вони дають поштовх до впровадження такої моделі автомобільного ринку в Україні, яка формується під дією ситуативних впливів, не базуючись на програмних засадах і через що спостерігається тенденція до орієнтації населення на використання вживаних авто. Це, відповідно, призводить до підвищення рівня забруднення атмосферного повітря в Україні, збільшення обсягів відходів і становить небезпеку для довкілля та здоров’я населення", – пояснив Бондаренко.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що 12 травня президент Володимир Зеленський підписав закони про внесення змін до Податкового та Митного кодексів щодо пільгового розмитнення автомобілів на європейських номерах.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України