Біля Тернополя дві доби горіло величезне сміттєзвалище. Фото facebook.com/DSNSTERNOPIL/

Біля Тернополя дві доби горіло величезне сміттєзвалище. Фото

Зоряна Бердник

Уранці 30 червня випав сильний дощ, але це не допомогло загасити загоряння

У селі Малашівці Тернопільського району рятувальники ліквідували масштабну пожежу на полігоні твердих побутових відходів.

Сміття на величезному звалищі горіло протягом двох діб, повідомила пресслужба Головного управління ДСНС регіону у Facebook.

"30 червня, о 17:40, пожежу на полігоні твердих побутових відходів у с. Малашівці ліквідовано. Упродовж двох днів працювали рятувальники над гасінням пожежі сміття", — йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що пожежа на Малашівському сміттєзвалищі, одному з найбільших в області, виникла 29 червня після полудня, о 13:10.

На момент прибуття пожежників площа загоряння становила орієнтовно 100 кв. м. Боротьбу зі стихією ускладнила специфіка пожежі. Сміття горіло на глибині 10 метрів — так звана глибинна пожежа.

До гасіння пожежі всього залучили 4 одиниці техніки та 16 рятувальників від ГУ ДСНС. Ще 8 одиниць спецтехніки додатково залучили від комунальних служб. Також було організовано безперебійну подачу води на гасіння шляхом її підвозу.

Уранці 30 червня випав сильний дощ, але це не допомогло загасити загоряння. Згодом площа пожежі скоротилася до 70 кв. м, а станом на 16:00 ліквідація пожежі тривала на площі 40 кв. м. Повністю ліквідувати пожежу вогнеборцям вдалося 0 17:40.

Рятувальники розглядають три версії займання: підпал, фокусування сонячного світла через скло та самозаймання від процесу гниття відходів.

Зазначається, що Малашівський полігон, попри офіційну заборону екологів та епідеміологів ще наприкінці 1990-х років, експлуатується й досі. На сміттєзвалищі площею в понад 9 га нині накопичено понад 14 млн кубічних метрів сміття. З цієї маси під час розкладання органічних відходів утворюється вогненебезпечний газ метан.

Також там уже третій місяць поспіль працює сучасна станція дегазації загальною потужністю 659 кВт.

У 2019 році на Малашівському сміттєзвалищі облаштували сміттєсортувальну лінію, в результаті роботи якої зменшуються обсяги твердих побутових відходів, що вивозяться на полігон.

Як писала ЕкоПолітика раніше, у Маріуполі, що на Донеччині, загорівся полігон твердих побутових відходів. Сміття, яке зайнялося на полігоні ТПВ, гасили пів дня.

Нагадаємо, що на Грибовицькому полігоні поблизу Львова розпочалися роботи з дегазації.

Читайте також
Тернополянин придумав, як безкоштовно опалювати будинок за допомогою сонця
Тернополянин придумав, як безкоштовно опалювати будинок за допомогою сонця

Така система опалення нагріває три кімнати площею 78 м2 за пів години

На Тернопільщині суд змусив палія трави сплатити тисячі гривень за загибель зайця
На Тернопільщині суд змусив палія трави сплатити тисячі гривень за загибель зайця

Чоловік просив у позові відмовити товариству мисливців та рибалок в повному обсязі та стягнути з нього понесені ним витрати

На Тернопільщині коштом держави модернізували 130-літній "Білий дім". Фото до і після
На Тернопільщині коштом держави модернізували 130-літній "Білий дім". Фото до і після

Це один із найунікальніших серед усіх проєктів за програмою "Енергодім"

У Тернополі злили будівельні відходи в став ландшафтного парку. Фото
У Тернополі злили будівельні відходи в став ландшафтного парку. Фото

Фахівці відібрали на дослідження зразки ґрунту та води