Біля Чорнобиля незаконно видобували радіоактивний пісок. Фото facebook.com/pol.kyivregion

Біля Чорнобиля незаконно видобували радіоактивний пісок. Фото

Олена Яценьо

Поліція вилучила зразки піщаної суміші й екскаватор

Поліціянти зони відчуження виявили факт незаконного видобування піску на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника (ЧРЕБЗ).

Про це 1 листопада повідомила пресслужба поліції Київської області у фейсбуці.

За словами правоохоронців, факт незаконного видобутку піску на землях ЧРЕБЗ 30 жовтня, під час відпрацювання зони відчуження та зони безумовного відселення, встановили співробітники відділу поліції № 1 (м. Чорнобиль) Вишгородського РУП спільно з працівниками Чорнобильського заповідника.

Видобуток потенційно радіоактивного й небезпечного піску здійснювали невідомі особи за допомогою екскаватора марки Hyundai 170W.

На місці події працювала слідчо-оперативна група відділу поліції. Було з'ясовано, що видобування піску велося без належних на те підстав і документів.

Відтак поліціянти вилучили з місця події як речові докази зразки піщаної суміші та екскаватор.

За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин) Кримінального кодексу України. У разі встановлення осіб порушників їм загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Житомирщині вивели з обігу 33 тис. га радіоактивних земель, які незаконно використовували під сільське господарство.